Vattenläckor är vanligare än man tror och det är omständligt och tidskrävande att återställa. Att installera en vattenfelsbrytare och använda vattensensorer förebygger och varnar om olyckan skulle vara framme. Marcus Nordgren från Grohe berättar mer om hur du kan vattensäkra ditt hem på ett smart sätt.

En vattenfelsbrytare både förebygger och larmar om vattenläckage i ditt hem. Den fungerar som ett automatiskt skydd och stänger av vattnet på en sekund om ett rörbrott skulle uppstå. Den upptäcker och varnar även vid mikroläckage som kan handla om både droppande kranar och läckande rör i väggarna.

- Att förhindra stora vattenskador är nog den främsta anledningen till att skaffa en vattenfelsbrytare. Men även för att den upptäcker mindre läckage som annars kan leda till stora problem i slutändan, säger Marcus Nordgren från Grohe.

Grohe Senseguard – 8 viktiga funktioner

 • Larmar för rörbrott
 • Stänger av tillförseln för vatten
 • Larmar för mikroläckage
 • Larmar för ovanligt hög förbrukning
 • Larmar för frost
 • Mäter vattentryck
 • Mäter vattenflöde och förbrukning
 • Mäter vattnets temperatur

Grohe Sense Guard – en smartare vattenfelsbrytare

Grohe har tagit fram vattenfelsbrytaren Grohe Sense Guard, en vattenvakt som skyddar mot vattenskador och har flera andra funktioner som underlättar i vardagspusslandet. Vattendetektorn funkar för enfamiljshus såsom villor, sommarstugor och föreningshus och hjälper dig att ha koll på förbrukning, temperatur och tryck.

- Grohe Sense Guard installeras i anslutning till den befintliga vattenmätaren. Innan installation behöver du se över att både ström och wifi når dit då det är nödvändigt för att den ska fylla sin funktion, säger Nordgren.

Trådlös vattensensor

Liksom en brandvarnare larmar om rök och brand, larmar en vattensensor om vattenläckage och fukt. De portabla sensorerna Grohe Sense kan sättas på ställen som vid diskbänken eller diskmaskinen i köket och tvättmaskinen eller torkskåpet i tvättstugan rinken är stor att ett läckage uppstår. Men den kan även placeras på andra ställen.

- Man kan även sätta Grohe Sense på andra ställen, till exempel i källaren och på vinden som fuktvarnare. Fukt leder under längre perioder till mögel och genom att kontrollera fukten förbyggs möglet.

Grohe Sense Guard installeras i anslutning till den befintliga vattenmätaren.

Anpassar sig efter klimatet i ditt hushåll

Sensorerna är intelligenta och anpassar sig efter hur klimatet ser ut i ditt hushåll. Den smarta tekniken läser av rummets klimat och varnar utifrån olika värden beroende på rum. Den kan alltså lära sig att inte varna vid lika hög fuktighet i tvättstugan och badrummet som i köket eller källaren

Med den trådlösa vattendetektorn har du inte bara koll på översvämningar och luftfuktighet. Den kontrollerar också lufttemperaturen och larmar vid frost.

Grohe Sense kan du köpa som både ett kit med vattenfelsbrytaren och separat.

- Vill du börja vattensäkra hemmet kan först köpa en sensor, den kommer du i gång med på fem minuter. Sen kan du både installera fler sensorer och Grohe Sense Guard för att få bäst skydd mot vattenskador.

Grohe Sense

 • Trådlös, batteridriven med AAA-batterier
 • Slitstark batteriförbrukning, upp till 4 år
 • Tål vattenflöden men ska inte placeras i vatten
 • Mäter temperatur, luftfuktighet varje timme
 • Kan förlängas vid placering i trånga utrymmen

Internetuppkoppling och app

Både Grohe Sense Guard och Grohe Sense ansluts till en app. Förutom att varna via själva sensorn skickas notiser genom appen om det specifika problemet. Om vattenfelsbrytaren eller sensorn inte skulle vara uppkopplad till wifi larmar de ändå men du får ingen information via appen om vad larmet gäller.

Med appen kan du också styra både vattenfelsbrytaren och vattendetektorn. Om en vattenfelsbrytare är installerad går det stänga av vattentillförseln när som helst direkt från appen. Du kan även sätta in värden för vad vardera sensor ska varna vid, till exempel vid kyla eller hetta, eller olika nivåer för luftfuktigheten.

- Du kan alltid kolla värdena och det är ju skönt att kontrollera sådant som temperatur när man ska ut till sommarstugan. Du slipper också överraskas av till exempel sönderfrusna rör och vattenläckage först när du är på plats utan får varningar och tid på dig att planera.

Lägre försäkringspremie

Ett flertal försäkringsbolag har sänkt premie för de hushåll som har en vattenfelsbrytare installerad. Det här innebär att priset som läggs på installationen i längden lönar sig genom den sänkta försäkringssumman. Kolla upp hur villkoren i din försäkring ser ut.