Med snygga och stilsäkra detaljer kan du enkelt höja hemtrevnaden och uppnå en trendig hotellkänsla. Men idag värnar många om mer än en trivsam hemmiljö. Serien Ocean Plastic, från Elko, låter dig inreda med både trendiga och miljövänliga belysningstillbehör - tillverkade av gamla fiskenät.

I många år har Elko jobbat med att ta fram ett miljövänligt alternativ till el- och belysningstillbehör att använda i hemmet. När en medarbetare var i Norge och såg människor samla in havsplast väcktes en idé – varför inte ta vara på plasten och faktiskt förvandla den till något användbart?

För ungefär ett år sedan blev idén till verklighet när serien Ocean Plastic lanserades. Sortimentet består av flera olika elinstallationsapparater såsom strömbrytare och vägguttag, med den gemensamma nämnaren att de alla är tillverkade av en stor del återvunna fiskenät från Indiska oceanen.

- ­Produkterna i Ocean Plastic-serien är gjorda av 85% återvunnet material. De resterande 15 består av glasfibrer, säger Thomas Wahlberg från Elko.

Koldioxidavtrycket från produkterna av återvunna fiskenät är 82% lägre än likvärdiga produkter som inte är gjorda i återvunnen plast.

Miljömedvetenhet och designtänk

Ett miljötänk är något många människor har haft de senaste åren och Elko var snabba med att snappa upp det. De ville helt enkelt göra vad de kunde inom området.

Inte bara har de lyckats ta fram ett snällare alternativ, utan också ett som uppskattas i designsynpunkt. Produkterna i Ocean Plastic-serien är alla svarta vilket, enligt Thomas, rimmar bra med en upptågande trend.

- Våra största kunder av Ocean Plastic-serien var till en början hotell som ville inreda sina hotellrum med stilfulla el- och belysningstillbehör. Många som vill komma åt en hotell-känsla i sitt eget hem väljer att använda sig av just svarta detaljer, säger han.

Den svarta färgen har förutom en designaspekt även en praktisk funktion. Materialet som tillverkas av de återvunna fiskenäten får nämligen en ljusgrön färg som skiftar i olika nyanser och som kanske inte gör sig bra i hemmet.

Testerna fortsätter

Det finns även planer på att utveckla och bredda sortimentet av produkter gjorda av gamla fiskenät. Än så länge finns produkterna enbart i svart men Elko har ambitionen att i framtiden även erbjuda dem i vitt. Att hitta rätt färg och infärgningsmetod är dock något som kräver flera tester och som tar tid.

- Vitt är såklart alltid det vi säljer mest av men än så länge har vi inte hittat en infärgningsmetod som funkar för det. Vi jobbar på det hela tiden och vårt mål är såklart att i framtiden kunna ersätta all plast med återvunnet material.

Förutom fler färger jobbar Elko även med att ta fram fler produkter.

Ocean Plastic-serien är alla märkta med tre små vågor.