Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 625 kr*

ELKO

ELKO är en av Nordens ledande tillverkare av elmateriel. I många år har ELKO levererat kvalitetsprodukter till hem och företag. Hos oss på Proffsmagasinet hittar du strömbrytare, vägguttag, dimmers och elektronik från ELKO:s designserier, anpassade för dagens levnadsmiljö och branschstandard. Läs mer.

  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
614 produkter
Spara energi med Elko
Infällt eller utanpåliggande?
Elko i våtrum och utemiljö
Välj rätt inramning

Historien bakom ELKO

Startskottet för det som idag är ELKO kom år 1945 när ingenjörerna Ervik och Kristensen grundade A/S Elektrokontakt. Efter andra världskriget såg de en stor efterfrågan av elektromagnetiska produkter. Företaget började med bara åtta anställda och tillverkade vred till elektriska spisar som första produkt. Norge var i stort behov av återuppbyggnad efter kriget och det var svårt att importera installationsmateriel då behovet ute i Europa vida översteg tillgången. Detta ledde till en snabb expansion och sortimentet växte snabbt. Företaget hade sedan en enorm tillväxt under 60-talet. 1961 samlade man samtliga enheter i en ny fabrik strax utanför Oslo. Redan under mitten av 60-talet var behovet av större lokaler dock ett faktum.

1970 stod en ny fabrik klar i svenska Åmot. Bakgrunden till byggandet av den nya fabriken var främst för att klara den ökade exporten till Sverige och kallades följaktligen för Sverigefabriken. Efter invigningen av den nya fabriken vara ELKO den näst största arbetsgivaren i Modums kommun efter kommunen själv. Tillväxen var fortsatt stark och redan 1974 fick anläggningen byggas ut för att klara av efterfrågan. 1989 blev en helt ny modern lagerbyggnad tagen i bruk och den är belägen vägg i vägg med fabriken. År 2000 flyttade all produktion till Åmot medan huvudkontoret stannade i Sandvika.

ELKO AB ser dagens ljus

Redan under 60-talet var ELKO marknadsledare i Sverige med en marknadsandel på över 50 procent. Det var dock först i oktober 1971 som närvaron formaliserades genom skapandet av dotterbolaget Elektrokontakt Ekt AB som efter ett antal år bytte namn till ELKO AB.
ELKO har nu levererat strömställare, vägguttag, dossystem och elektronikprodukter till hem och företag i snart 80 år. Man ligger hela tiden i framkant och erbjuder marknaden kontinuerligt nya och innovativa lösningar.

Produkterna skall ha hög funktionalitet, god design, vara enkla att installera och dessutom användarvänliga. ELKO RS och ELKO Plus är lysande exempel på att man fortlöpande ändrar och förbättrar standarden för design, komfort och funktionalitet i hemmet, på kontoret och i offentliga byggnader.

Produktsortiment

ELKO har ett brett produktsortiment för att kunna tillmötesgå alla installationsbehov.

RS-serien

RS-serien utgör ELKO:s bassortiment och har i decennier funnits som en naturlig del i nybyggnation och renovering. Produktfamiljen finns nu i två nya kulörer; renvit och svart. Kulörerna har tagits fram för att tillmötesgå rådande trender och färgstandard och skapar därmed ännu större valmöjlighet i små som stora projekt.

Plus-serien

Plus-serien finns i ett fullskaligt sortiment i fjällvitt och svart utförande. Designen kännetecknas av en låg profil för en diskret design som samtidigt kan accentuera rummets karaktär.

Nybyggnation med dold kabelförläggning, renovering med utanpåliggande materiel eller en kombination av båda lösningarna? Med ELKO Plus löser du alla monteringsmässiga utmaningar så att användarvänlighet och utseende bibehålls. Samtidigt bakom fasaden finns tekniska lösningar redo att uppfylla dina önskemål av elinstallationen och följa dagens höga krav.

Fördelar med ELKO RS och ELKO Plus

  • Ett av marknadens bredaste utbud av apparater
  • Kombinationsmöjligheter som ger flexibilitet i små som stora projekt
  • Samtida design i minimalistiskt utförande
  • Följer miljökrav genom optimerad tillverkning och lång livslängd på installerade produkter

Plus Ocean Plastic-serien

ELKO främjar produktion som minskar klimatpåverkan – i alla led. Man har nu tagit ett stort kliv framåt och lanserat Ocean Plastic, en serie elartiklar producerade av återvunnen havsplast från kasserade fiskenät.

Serien omfattar vanligt efterfrågade produkter som strömställare, vägguttag och ramar.

Av de synliga yttre detaljerna (ram, vippa, kåpa med mera) är 85% återvunnen polyamid, varav 65% tillverkats av kasserade fiskenät och resterande 20% av annan återvunnen plast. 15% består av glasfiber.

ELKO Ocean Plastic har blivit det naturliga valet där man vill ta byggprojekt ytterligare ett steg för bättre miljöval. Nu är hela ELKO Ocean Plastic-serien även certifierad enligt Cradle to Cradle (C2C) som också tar hänsyn till en produktion som möjliggör en hälsosam, rättvis och hållbar framtid.

C2C-certifiering är en kvalitetsstämpel som underlättar för kunder att välja material och produkter som medför ett mindre klimatavtryck.

Enkel att kombinera med övriga Plus-serien

För att säkerställa en korrekt ytfinish och enkel anpassning till övriga Plus-serien är produkterna i havsplast lackerade på samma sätt som de befintliga svarta produkterna. Det ger kombinationsmöjligheter att använda både Ocean Plastic och standarddelar i samma installation.


Dossystem

Dossystemet från ELKO innebar en helt ny standard på marknaden när de introducerades för över 20 år sedan. Dossortimentet omfattar apparatdosor, kopplingsdosor och takdosor, samt tillbehör till dessa. Dosorna bygger på ett gemensamt modulsystem som gör att alla delar passar ihop. Olika tillbehör förenklar vid planering och placering och skapar kombinationsmöjligheter som oavsett installationstyp bidrar med en lösning.
Multidosan (även kallad ROT-dosa) är en mycket populär produkt som ELKO var först på marknaden med. Under 2022 såldes cirka 275 000 ROT-dosor i Sverige.

Hållbarhet

Samtidigt som den genomsnittliga livslängden för produkter minskar ökar mängden avfall. En lösning för att motverka detta är att Cradle to Cradle-certifiera sina produkter. Cradle to Cradle (C2C) är den ledande globala standarden som används av företag för att designa och tillverka produkter som möjliggör en hälsosam, rättvis och hållbar framtid.

Nu tar ELKO ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete då man som ett av de första företagen inom elmaterielbranschen kan erbjuda produkter med Cradle to Cradle-certifiering. Hela Plus Ocean Plastic-serien är, som nämnt ovan, certifierad. Även delar av den vanliga Plus-serien har erhållit certifieringen. Totalt har ett 40-tal produkter erhållit Cradle to Cradle-certifiering på bronsnivå.

Läs mer om ELKOs hållbarhetsarbete på deras hemsida eller i denna broschyr!

Läs mer om ELKOs arbete med Cradle to Cradle-certifiering här!