När kylan kommer skruvar vi gärna upp värmen några grader inomhus för att inte frysa. Men är du säker på att värmen stannar där den ska och inte sipprar ut genom springor runt fönster och dörrar? Om det drar och är kallt kan ett enkelt sätt att lösa problemet på kan vara att isolera med tätningslister. Här går Proffsmagasinet igenom steg för steg hur du kan byta dem själv.

Att hindra kall luft från att ta sig in genom dörr- och fönsterspringor kan faktiskt minska din energiförbrukning. Känner du att det drar och är kallt kan ett enkelt sätt vara att byta eller sätta upp självhäftande tätningslister. Det är inte svårt att göra själv och du hittar allt du behöver här hos Proffsmagasinet!

Varför tätningslister?

Förutom att minska energiförbrukningen genom att inte låta den uppvärmda luften inomhus ta sig ut genom glipor är en fördel med tätningslister att det är ett enkelt sätt att rusta upp dörrar och fönster på. Genom att byta eller fästa nya tätningslister kan du slippa att behöva göra dyra fönsterbyten, det är alltså ekonomiskt ur flera perspektiv!

Tips! Läs artikeln "Energieffektivisera hemma – så kan du minska elförbrukningen" för fler sätt för dig att minska energiförbrukningen i hemmet!.

Att täta dina fönster och dörrar med tätningslister kan också vara ett bra alternativ om du är ljudkänslig eller helt enkelt tröttnat på att ständigt dra fram dammvippan. Isoleringen håller nämligen även ute oljud och damm.

Självhäftande tätningslister kan du byta själv!

Byt tätningslister själv

Du kan fästa självhäftande tätningslister på material som både trä, plast och metall på ett enkelt sätt. Det finns även de som fästs med häftstift. De här kan enbart fästas i träkarmar och de kan vara lite knepigare att få på plats.

Något som är bra med just de självhäftande tätningslisterna är också att det inte skadar materialet de fästs på!

Vilka tätningslister ska jag använda?

Vilken typ av tätningslist du ska använda beror på hur fönster och dörrar ser ut hos dig. Det du ska tänka på för att hitta rätt lister är vilket material de är i, samt hur profilen ser ut.  

Material

Det finns tätningslister i olika material och materialet avgör hur beständiga listerna faktiskt är. Lister i Filt- och cellskum är ofta billiga men blockerar inte luftflödet. EPDM-gummi är nog det mest populära materialet på tätningslister, dock torkar gummi ut och spricker med tiden vilket innebär att de slutar isolera och du måste byta listerna igen. Livslängden för gummilister kan ligga på 2–5 år.

Vinyl är något dyrare än gummi men håller bättre i längden. Lister gjorda av silikon är dyrare men står emot alla väder och kan hålla i upp till 15 år.

Profil

Beroende på glipornas storlek och vart listerna ska sitta finns olika profiler. En tätningslist med P-profil passar till mindre glipor, en med D-profil passar till mellanstora glipor och en med O-profil passar till större glipor.

Det finns också lister med andra profiler, till exempel E-profil och V-profil.

Så här gör du när du ska byta tätningslister

1. Först måste du såklart ta bort den gamla listen. Du kan använda en skruvmejsel för att pilla upp ena änden, sen kan du försiktigt dra loss resten. Sitter listen hårt kan du använda en tång.

2. Mät ut och klipp till den nya listen. Har du fått bort den gamla listen utan att den gått sönder kan du använda den för att se vilket mått listen ska vara i. Du kan använda en listsax eller en vass hobbykniv.  

3. Om du ska sätta upp självhäftande tätningslister är det viktigt att ytan är ren och torr för att de ska fästa ordentligt. När du börjar sätta upp listen blir det bara krångligt om du drar bort hela skyddsremsan med en gång, dra i stället bort cirka tio centimeter i taget.

4. Tryck slutligen fast tätningslisten längs karmen. Var noga i hörnen där ändarna möts, de ska sluta helt tätt mot varandra.