Att ha brandsäkerheten under kontroll hemma är viktigt, särskilt under de årstider då elden tar plats i hemmet i form av levande ljus eller kanske i en öppen spis. Oavsett om du bor i hus eller lägenhet finns flera viktiga saker att tänka på för att skapa ett mer brandsäkert hem. Läs mer om hur du bygger upp ett bra brandskydd hemma och säkrar upp miljön inför om olyckan skulle vara framme.

Tända ljus, öppen spis och rätt ved inomhus

När hösten och vintern kommer vill vi gärna skapa mer ljus och värme i våra hem. Med levande ljus, brasor, mysiga filtar och andra textilier blir hemmet ombonat och varmt, men det skapar även utmaningar för säkerheten. En hållpunkt är att aldrig lämna elden obevakad, vare sig det gäller enkla stearinljus eller öppen spis. Att glömma släcka ljusen är lätt hänt och för att undvika den mänskliga faktorn så gott det går så kan du exempelvis sätta upp en påminnelseskylt på något bra ställe i hemmet, förslagsvis på ytterdörren eller badrumsdörren. Ett annat alternativ som garanterar en högre säkerhet är att använda dig av batteridrivna ljus med levande känsla.

Om du har en öppen spis hemma så är det bra att ha ett gnistgaller till hands, som förhindrar att gnistor hoppar ut i rummet och i värsta fall sätter eld på hemtextilier och annat lättantändligt. Ditt val av ved blir också avgörande för hur elden beter sig i brasan. Ved av gran och andra barrträd ger i regel mer gnistor och en eld som knäpper och sprätter, vilket gör den typen av ved mer idealisk för utomhusbrasor eller till kaminer med lucka. Ett bra val av ved till din öppna spis inomhus är björkved som inte sprätter glöd till överdrift och som dessutom ger en jämn eld med bra värme.

Förebygg elbrand

För att vara på den säkra sidan och undvika risken för elbrand kan det vara bra att ha koll på dina elkablar och vägguttag hemma. Enligt Elsäkerhetsverket så ska alla hus byggda år 1994 eller senare enbart ha jordade vägguttag. Innan år 1994 fanns undantag från kravet om jordning. Det är normalt inte tillåtet att blanda jordade och ojordade uttag i rum. Ojordade produkter kan inte anslutas i jordade vägguttag och det är absolut livsfarligt att försöka modifiera ojordade stickkontakter på egen hand för att få dem att passa i jordade vägguttag. Vill du kunna ansluta en produkt med ojordad kontakt bör elsladden och stickkontakten kontrolleras och bytas ut av en elektriker. Detta gäller alla stickkontakter, även för taklampor. Läs mer om ojordad- och jordad el hos Elsäkerhetsverket här.

Genom att se till att ditt hem har jordade vägguttag minskar du risken för brand orsakad av el. Du bör även med jämna mellanrum kontrollera dina elektriska apparater och vägguttag som börjar bli lite till åren, trots att de kanske är jordade. Slitna och skadade sladdar, trasiga stickproppar eller för den delen – trasiga och lösa vägguttag kan utgöra en brandrisk hemma. Tänk också på att inte lämna mobilladdare eller andra typer av laddare anslutna till eluttag när de inte används. En smart lösning kan även vara att använda timers till dina olika elektriska apparater. Timers- och kopplingsur kan användas exempelvis till kaffebryggare som inte har automatisk avstängningsfunktion men även om du vet med dig att du exempelvis lätt glömmer att dra ut mobilladdare och stänga av aktiva apparater. Ett billigt och enkelt sätt att säkra hemmet från elbrand men fungerar även för att spara lite på elekticiteten.

Utrustning för en ökad brandsäkerhet

För att skapa bästa förutsättningarna att snabbt kunna agera vid en brand i hemmet är det viktigt att se över brandvarnare, rökdetektor, brandsläckare, spisvakt, brandfiltar och annan säkerhetsutrustning hemma. En brandvarnare är en billig men viktig detalj som kan göra stor skillnad om det börjar brinna, som i värsta fall kan handla om liv eller död.

Optisk brandvarnare

En optisk brandvarnare upptäcker rökpartiklar i luften genom reflektioner i ett infrarött ljus, tack vare dess avancerade fotocell-system. Optiska brandvarnare kan exempelvis uppmärksamma pyrande bränder som ännu inte utvecklats till öppen låga och larmar redan innan branden är i full gång. Detta möjliggör att motverka allt för stor brandskada på hemmet och givetvis människorna som eventuellt befinner sig i bostaden. Optiska rökvarnare ska vara certifierade enligt EN 14604 och ha CE-godkännande.

Rökdetektor

En rökdetektor kan även kallas för jonisk brandvarnare och upptäcker snabbt rökutveckling tack vare att den mäter det elektriska motståndet i luften. Både synlig och osynlig rök upptäcks snabbt av rökdetektorn som då varnar genom ett skarpt pipande ljud. Rökdetektorer, eller Joniska rökvarnare, ska vara certifierade enligt EN 14604 och ha CE-godkännande.

Placera brandvarnaren rätt

Bor du i etagelägenhet, radhus eller villa med flera våningar bör det finnas minst en brandvarnare på varje våning, där brandvarnaren helst ska placeras precis ovanför trappan mellan våningarna. Har du flera våningar i bostaden kan det också vara en bra idé med seriekopplade brandvarnare, för att kunna märka brandvarnarens larm var du än befinner dig i bostaden. Oavsett om du bor i lägenhet, enplanshus eller boende med flera våningar så är det bra att ha brandvarnare i relativt nära anslutning till sovrummet, för att vara säker på att vakna av larmet om brand utbrutit.

Underhåll av brandvarnare

Det kan vara lätt att glömma bort brandvarnaren då det tack och lov inte hör till det vanliga att bränder bryter ut var och varannan dag. För att din brandvarnare ska kunna göra nytta om eller när väl olyckan är framme så är det väldigt viktigt att regelbundet göra kontroller av både batterier, funktion och eventuell påverkan av miljön runtomkring. En bra riktlinje är att testa brandvarnarens funktion en gång i kvartalet, genom att helt enkelt trycka på testknappen. Genom att använda testknappen får du också veta om batterierna är slut och behöver bytas ut. Det kan också vara bra att hålla rent runtom brandvarnaren genom att damma regelbundet. Ungefär en gång om året kan du också dammsuga ur brandvarnaren för att hålla den dammfri.

En brandvarnare håller upp till 10 år och bör därefter bytas ut till en ny. För att ta reda på hur gammal din brandvarnare är så finns det ibland klisterlappar på med bäst före-datum. En bra sak att se över när du köper en ny är just om brandvarnaren är datummärkt. Är den inte datummärkt så kan det vara bra att själv skriva datum för aktivering lite diskret med exempelvis en märkpenna.

Brandfilt

Att ha en brandfilt tillgänglig i hemmet utgör ett bra komplement till övrig säkerhetsutrustning, så som brandvarnare och brandsläckare. Med en brandfilt kan du nämligen släcka mindre bränder och minska risken att branden sprider sig och blir till en större eldsvåda. När du behöver använda din brandfilt så är det viktigt att inte kasta den på elden i all hast, men att du istället med säker hand lägger filten över elden och kväver den genom att trycka med händerna ovanpå. Materialet består av en kombination av glasfiberdukar och tätskiktslager som effektivt låter dig kväva elden utan att du själv bränner dig när du väl använder brandfilten. Det rekommenderas att förvara brandfilten så att den är enkel och snabb att ta fram. Tänk efter var i hemmet risken för brand kan vara som störst, exempelvis vid spisen eller i de rum där du ofta har levande ljus och placera brandfilten i närheten.