Barn är fantastiska i alla åldrar och faser och är ofta väldigt uppfinningsrika och nyfikna i lekar och utforskande av omvärlden. Att säkra upp hemmet för livet med barn är viktigt för att kunna motverka olyckor, stora som små. Läs mer om vad som kan vara bra att tänka på när du vill skapa ett barnsäkert hem.

När du fått en ny familjemedlem i form av en liten bebis så kan det kännas avlägset att den lille snart ska kunna krypa och till slut springa omkring i hemmet på upptäcktsfärd. För små barn finns många spännande saker att utforska i ett helt vanligt hem och man ska inte underskatta små händer och snabba fötter när nyfikenheten tränger sig på. Det är bra att tänka på både små och stora potentiella risker i ditt hem, så som små prylar av olika form som kan sättas i halsen men även stor och tung inredning som kan råka välta. Klämrisk i dörrar och fönster, heta spisplattor och vassa köksredskap för att inte tala om giftiga rengöringsprodukter. Det gör ingen nytta att vara rädd och orolig för livet i det egna hemmet med barn, däremot så är det viktigt att ha koll på läget och i bästa mån försöka ligga steget före din lilla upptäckare, för att på så vis själv få lite lugn och ro i själen.

Stora barn - stora problem, små barn - små katastrofer

När barnen är små kan det vara viktigt att fokusera på just de små detaljerna i hemmet som kan skapa oreda och i värsta fall skador av olika slag. Att hitta och säkra upp vassa kanter på möbler och interiör är exempelvis ett knep som kan undvika olyckor när barnet precis lär sig att gå eller kommit i gång med att springa. Kantskydd finns att köpa, men du kan också skapa egna kreativa lösningar tillfälligt med hjälp av stötdämpande material, exempelvis skumgummi och lite tålig och formbar tejp. När barnen är stora kan det däremot vara bra att tänka igenom risker så som om barnet får för sig att skära frukt med en vass kniv eller blir omåttligt sugen på att tända stearinljus med tändare eller tändstickor.

Så skapar du en trygg miljö för barn i varje rum

I de olika rummen hemma så finns det särskilda faktorer att hålla koll på när det kommer till barnens säkerhet. Stäm av miljön hemma, rum för rum, för att på så vis ligga steget före och undvika eventuella olyckor och skador.

Säkerhet i barnrummet

I barnkammaren kan det vara bra att redan från början tänka lite på säkerheten, trots att ditt barn till en början inte är så rörligt. Tiden går fort och vips så har din lilla bebis blivit ett nyfiket småbarn som tar sig fram snabbt och metodiskt. I barnrummet är det bra att kolla så att fönster har fungerande och barnsäkra ventilationsbeslag som inte går att pilla upp samt se över eventuell handtagsspärr eller kanske överväga att byta till ett säkerhetshandtag. Dörren kan också säkras upp för att minska klämrisken, antingen med ett dörrstopp eller en dörrbroms. Om du vill att ditt barn ska hålla sig i lekrummet utan att du ska behöva stänga dörren så finns barngrindar av olika storlek och design som installeras enkelt i dörröppningen. Bor du stort eller har tvåvåningsbostad så kan det kännas tryggt med en babyvakt när ditt barn ska sova. Babymonitors låter dig övervaka barnet när hen sover men kan också ge möjlighet till tvåvägskommunikation som dels låter dig lyssna in då och då för att se till så att din bebis sover gott, men fungerar även för att exempelvis lugna barnet på distans.

Barnsäkert kök

Det är roligt och lärorikt för barnen att få vara med i köket. Kanske plaska med vatten i diskhon medan du förbereder middag eller till och med hjälpa till med små sysslor som att skära gurka och andra mjukare grönsaker med en trubbig matkniv. I köket finns dock en del att hålla koll på när du har barn hemma. Att sätta in skåp- och lådspärrar är en liten men väldigt bra åtgärd för att ge en grundläggande barnsäkerhet i köket. På så vis säkrar du både vassa knivar och tunga stekpannor men hindrar även att barnet får tag i flytande diskmedel eller diskmaskinstabletter som de kan stoppa i munnen.

Oavsett om du har spisplattor eller induktionshäll så kan det vara bra att ha någon form av spisskydd för att undvika tråkiga brännskador på barnets händer. När du väl lagar mat på spisen – kom ihåg att vända alla kastrullhandtag inåt, från rummet, för att motverka att hett vatten eller varm mat spills ut i förbifarten. Till ugnen finns också särskilda ugnsspärrar som gör ugnsluckan svårare att öppna.

Barnsäkert badrum

I badrummet spenderas en hel del tid under småbarnsåren, med både blöjbyten och mysiga badstunder. När du har små barn så är det viktigt att hålla undan alla produkter i badrummet som kan ge kvävningsrisk, så som avfallspåsar, bomullstussar och små prylar som kan vara frestande att stoppa i munnen.

Ett låsbart medicinskåp är riktigt bra att ha, för att undvika att ditt barn råkar få i sig kosttillskott eller mediciner som kan vara skadliga för barn. Om du inte har ett medicinskåp så kan du enkelt skapa ett barnsäkert skåp genom att exempelvis montera ett hänglåsbeslag på ett passande skåp eller draglåda. Där kan du sedan förvara allt i badrummet som du vill hålla undan för ditt barn, så som värktabletter, hårspray, nagellacksborttagning och kosmetiska produkter men även starka rengöringsmedel och städprodukter.

Barnsäkert sovrum, vardagsrum och farstu

Stora möbler så som byrå, bokhylla och skåp av olika slag finns ofta i både vardagsrum och hall och är alltid bra att förankra i väggen. För att förankra möbler finns olika typer av beslag, exempelvis vinkelbeslag som passar bra till hyllkanter och dylikt. Oavsett om barnen är små eller stora så kan det kännas skönt att minska risken för att råka välta tunga möbler som i värsta fall skadar barnet. I farstun kan det även vara bra med skoförvaring och en grov hallmatta som samlar upp grus och skräp, för att minska risken att krypande småbarn, eller husdjur för den delen, får i sig onyttigheter utifrån.

TV-apparater på fot förankras med fördel i väggen och ger dig då en liten försäkring för både hälsa och plånbok. I vardagsrummet och föräldrarnas sovrum finns ofta gardinsnoddar och persiennsnören som gärna får fästas upp ordentligt på linknopp eller liknande beslag, för att undvika att de hamnar runt halsen på barnet. En bra sak kan också vara att se över omgivningen kring soffa och säng – hur landar barnet om hen skulle ramla ner? Vissa värmeelement och fönsterbleck kan ha vassa kanter som är tråkiga att landa på om man hoppar i soffan eller sängen.

Säkerhetsgrindar kan vara trevligt att använda under sommarmånaderna, när du kanske vill ha balkong- eller altandörren öppen för att släppa in frisk luft, men barnet under uppsikt inomhus. Det finns också smarta rumsavdelare som kan användas för att gränsa av rummet eller kombineras i flera delar till en lekhage.