Små detaljer gör stor skillnad. Det är något som särskilt kan gälla hemtrevnaden – att göra ett medvetet val av eluttag eller strömbrytare kan ge ditt hem mer känsla. ABB:s serie Decento erbjuder strömställare inspirerade från förr, både i design och materialval.

Inspirerat av 1900-talets första decennier har ABB jobbat fram serien Decento. Med produkter från serien kan du göra medvetna och stilsäkra val av strömställare i ditt hem. En klassisk design i porslin blandas med toppmodern teknik.

Kom åt den klassiska känslan

Ralf Spath från ABB berättar att serien Decento framtagen för dig som vill komma åt en specifik känsla i ditt hem. Produkterna finns i olika utföranden och i både svart och vitt. En riktigt traditionell produkt i sortimentet är en strömställare som styrs via ett vred i stället för en knapp.

- Den häftigaste strömställaren är den med ett vred. Jag minns dem från när jag var liten och var hemma hos äldre personer. Det är att gå riktigt retro och den känslan går inte att åstadkomma på annat sätt. Det är inte bara att tända lampan, det är också ett speciellt ljud.

Toppsmarta teknikuttag

Men Decento fokuserar inte bara på den gamla designen – utan också på modern teknik. Det finns strömställare och vägguttag i flera olika utföranden för att passa allt ifrån USB-sladdar till, högtalarkontakter och HDMI-kablar.

Serien passar alltså inte bara dig som letar efter det estetiskt bästa alternativet utan även för dig som vill åt smarta tekniska lösningar.

Uppnå en klassisk känsla med strömställare och vägguttag i porslin.

Haka på hållbarheten

Hållbara alternativ är något de allra flesta letar efter idag och eftersom produkterna i Decento-serien är gjorda av äkta porslin menar Ralf att det är ett bra alternativ.  

- Det är i materialbemärkelsen ett miljöriktigt val, framför allt om du vill plastbanta eller bara minska på plasten. När du har valt en Decento-produkt har du, under alla omständigheter, reducerat användningen av plast, säger han.

Förutom miljöaspekten har materialet ytterligare en hållbar fördel. Vita strömställare och vägguttag som görs i billigare plaster gulnar efter ett tag. Väljer du produkter i porslin kan du med all säkerhet veta att den vita färgen inte kommer att förstöras med tiden.

Att tänka på vid installation av Decento

  • Du får utföra vissa eljobb själv om du har kunskap. Om inte måste du kontakta en elinstallatör. Lär mer i vår guide "Vad får man göra själv med el?"
  • Avståndet mellan dosorna måste vara större än vad som annars är standard i Sverige. Räkna på 91 millimeter från centrum till centrum i stället för det vanliga måttet på 71 millimeter.