Kämpar du fortfarande med måttband och vattenpass så fort du ska skruva upp en hylla, sätta upp en tavla eller mäta avstånd? Här tipsar vi om sex laser- och mätinstrument som gör livet enklare för dig som hemmafixare.

På senare tid har klassiker som måttband, tumstock och vattenpass fått konkurrens av digitala motsvarigheter med fler funktioner och finesser. I den här artikeln tipsar vi om några verktyg som alla hemmafixare borde äga.

Avståndsmätare – Snabb och exakt avståndsmätning

Oavsett om du ska förbereda ett altanbygge eller om du behöver ta reda på om den nya soffan får plats i vardagsrummet har du stor nytta av en digital avståndsmätare. Istället för att trilskas med bångstyriga måttband och ärrade tumstockar kan du hålla upp avståndsmätaren, trycka på knappen och läsa av displayen. Som en bonus får du fler funktioner, som att räkna ut areor och volymer eller skicka mätningarna till en surfplatta eller smarttelefon.

Korslaser – Hjälper dig med raka linjer

Korslasern, eller krysslasern, är ett sånt där verktyg som många införskaffar för ett specifikt ändamål, men som snart får fler användningsområden. Oavsett om du väljer en korslaser, linjelaser eller cirkellaser fungerar på liknande sätt och projicerar en eller flera lod- eller vågräta linjer med antingen grön eller röd laser. Verktyget underlättar oavsett om du ska hänga upp tavlor, kakla badrummet eller renovera köket.

Läs mer i vår guide ”Så väljer du rätt krysslaser, kombilaser eller cirkellaser”.

Regelsökare – Undvik obehagliga överraskningar när du borrar

Har du någon gång knackat på en gipsvägg för att försöka höra var reglarna sitter? Har du någon gång varit rädd att stöta på en el- eller vattenledning när du borrar i väggen? För att ta reda på vad som finns i väggen behöver du en regelsökare. Det finns flera olika typer av regelsökare men principen är nästan alltid den samma: att du för regelsökaren längs väggen och att den piper när den hittar någonting avvikande. Mer avancerade modeller kan berätta för dig vad det är för typ av hinder och hur djupt det sitter.

En korslaser underlättar oavsett om du ska hänga upp tavlor, kakla badrummet eller renovera köket. På bilden syns en korslaser från Bosch DIY.

Fuktmätare – Ett måste för husägaren

Dolda fuktskador är många husägares största skräck. Med en fuktmätare kan du snabbt och enkelt kontrollera mängden fukt i olika material och på så sätt hålla koll på eventuella riskområden. Om du eldar i öppen spis är fuktmätaren ett ypperligt verktyg för att kontrollera att veden är torr nog.

IR-termometer – Hitta värmeläckor eller bristande isolering

En IR-termometer mäter infraröd energi och används för att mäta temperatur på ett säkert avstånd från det som ska mätas. Eftersom du med IR-termometern snabbt kan läsa av ett större område är det ett ovärderligt verktyg för att hitta värmeläckor eller bristande isolering. Som en bonus kan du använda den vid matlagning för att kontrollera att temperaturen är den rätta!

Digital vinkelmätare – Exakta vinklar när du behöver dem

Att överföra vinklar eller beräkna geringssågningar kan vara svårt om man inte har de rätta verktygen. Med en digital vinkelmätare kan du på ett enkelt sätt göra exakta mätningar som kan sparas med ett knapptryck.