En handöverfräs, eller överhandsfräs, är ett mångsidigt verktyg för att forma, dekorera och göra urtag i trä och andra material. I den här artikeln jämför vi våra populäraste modeller och sammanställer betyg och recensioner lämnade av våra kunder.

Den mångsidiga handöverfräsen har en självskriven plats i både hobbyverkstäder och professionella snickerier. Verktyget drivs av en motor som roterar ett skär eller en fräsbit med hög hastighet, och används för att dekorera, och används för att forma, dekorera och göra urtag i trä och andra material.

Viktigt att tänka på när du väljer handöverfräs

På Proffsmagasinet säljer vi ett brett utbud av handöverfräsar med olika egenskaper och varierande prestanda. Nätdrivna handöverfräsar är vanligast, men det finns även varianter som går på batteri, vilket kan vara smidigt om du ska arbeta utomhus eller behöver ta med maskinen till olika platser. Effekten hos nätdrivna maskiner anges i watt, batteridrivna i volt.

En annan aspekt att ta hänsyn till när du väljer handöverfräs är dess storlek och vikt. Små och lätta modeller kan vara lättare att hantera om du ska göra finare, detaljerade arbeten. Tyngre kan ge dig mer kraft och stabilitet för större projekt.  

Jämförelse: Handöverfräs bäst i test

För att du lättare ska kunna välja vilken handöverfräs som är bäst för ditt behov har vi jämfört några av de handöverfräsar vi säljer mest av just nu, och sammanställt kundomdömen lämnade via Trustpilot. De fullständiga produktomdömena kan läsas i sin helhet på respektive produktsida.

1. BOSCH DIY POF 1400 ACE

BOSCH DIY POF 1400 ACE är en prisvärd konsumentmaskin som levereras med tre spännhylsor i olika storlekar, parallellanslag, centreringsstift, notfräs och kopierhylsa. Den maximala fräskorgsrörelsen på 55 mm imponerar med tanke på klassen.

Fördelar:

+ Maximal fräskorgsrörelse på 55 mm.
+ 3 medföljande spännhylsor: (6 mm / 8 mm / 1/4)
+ 11 000 – 28 000 varv per minut

Så tycker våra kunder

Proffsmagasinet har många kunder som köpt och testat BOSCH DIY POF 1400 ACE och de allra flesta har delat ut femmor i betyg, men flera poängterar att de inte har förväntat sig en proffsmaskin. En användare skriver till exempel ”Helt ok produkt till hobbybruk”. En annan skriver ”Den gör jobben enklare att utföra för en hobbysnickare”. Många framhåller att den är bra och stabil, medan några enstaka användare skriver att den kunde ha varit smidigare vid höjning och sänkning.

2. Dewalt DCW600N

Dewalt DCW600N är egentligen att betrakta som en kantfräs eftersom den inte är höj- och sänkbar. Om du ska fräsa ett spår behöver du alltså börja i ytterkanten, och för att justera djupet behöver du koppla loss fräsen. Levereras med spännhylsa på 8 millimeter, parallellanslag och dammpåse.

Fördelar:

+ 16000-27000 varv per minut
+ 5 fasta djuplägen
+ Dubbla LED-lampor
+ Slaglängd 55 mm

Så tycker våra kunder

Proffsmagasinets kunder är väldigt nöjda med DEWALT DCW600N och ger den höga höga betyg och fina recensioner. En kund skriver ”Över all förväntan” och delar ut en femma i betyg. En annan skriver ”Mycket smidig att använda, så lätt att ställa in. Jag är mycket nöjd med mitt köp”. En tredje användare skriver ”Otroligt kraftfull, men ändå smidig”.

3. DEWALT D26204K

Här har du två maskiner i en. Ta bort sänkenheten och sätt på en fast så har du en kantfräs. I övrigt har den högt varvtal på max 27 000 varv per minut och fräskolvsrörelse på 55 millimeter. Spännhylsa på 8 millimeter ingår.

Fördelar

+ Två maskiner i en
+ 16-27 000 varv per minut

Så tycker våra kunder

Vi har i skrivande stund inte fått in så många recensioner på Dewalt D26204K, men de betyg som kommit in är väldigt positiva.