Nu släpper Bosch korslasern GLL 2-15 G och kombilasern GCL 2-50 G. I den här filmen visar Henrik på Proffsmagasinet upp de båda modellerna, berättar vad som skiljer dem åt och vad du kan använda dem till.

Så fort du behöver någonting mer avancerat än ett vattenpass kommer korslasern till din undsättning. Nu släpper Bosch de nya modellerna GLL 2-15 G och GCL 2-50 G.

De båda projicerar linjer med hjälp av grön laser. Grön laser är väldigt populärt just nu eftersom det uppfattas upp till fyra gånger bättre en röd laser. Du kan välja om du vill visa en lodrät linje, en vågrät linje eller ett kors.

Läs även: Guide: Så väljer du rätt korslaser, kombilaser eller cirkellaser

Bosch GCL 2-50/RM10

Bosch GLL 2-15 G och GCL 2-50 G är självnivellerande på 4 sekunder

Både Bosch GLL 2-15 G och GCL 2-50 G är självnivellerande. Det innebär att de med hjälp av ett gyro ser till att linjerna är vågräta och lodräta. De klarar båda att kompensera för ± 4 grader på fyra sekunder. Om lutningen blir större börjar linjerna att blinka.

Båda modellerna är IP65-klassade vilket innebär att de klarar tuffa förhållanden. Båda har automatiska pendellås som låser fast pendeln när nu stänger av maskinen och båda har stativgänga på ¼ tum.

Bosch GLL 2-15/LB10

Punklaser och korslaser i ett

Bosch GLL 2-15 G är en korslaser, men Bosch GCL 2-50 G är i själva verket en kombinationslaser. Det innebär att den, förutom att kunna visa linjer, även kan projicera två punkter: en rakt upp och en rakt ner. Funktionen är viktig oavsett om du vill centrera taklampan över köksbordet eller ska dra ett rör från golv till tak.

En annan fördel med Bosch GCL 2-50 G är att den kan användas tillsammans med Bosch lasermottagare Bosch LR 7 och gå från 15 till 50 meters räckvidd. Med en mottagare kan du också arbete med lasern i ljusa miljöer där du inte kan se linjen med blotta ögat. Andra sätt att förbättra avläsningen är att använda den medföljande måltavlan eller att använda speciella laserglasögon.

Proffsmagasinet hittar du ett brett sortiment av korslasrar och andra mätverktyg.