De senaste åren har det danska kvalitetsmärket Scangrip gjort sig kända för sina starka, tåliga och avancerade arbetslampor. Nyligen lanserade de en ny serie med arbetsbelysning som är kompatibel med i stort sett alla verktygsbatterier på marknaden.

Det danska företaget Scangrip grundades redan 1906. De första hundra åren gjorde de sig kända för svetstänger och skruvstycken – men sedan 2009 har i stort sett allting handlat om belysning. Scangrips LED-lampor har blivit en favorit bland både professionella användare och hemmafixare som värdesätter kvalitet och prestanda.

- Idag utgör arbetsbelysning 98 procent av Scangrips verksamhet. Vi har runt 150 olika arbetslampor för alla tänkbara arbetsområden – från vår minsta ficklampa på 75 lumen till den kraftfullaste arbetsplatslampan på 80 000 lumen. Till det har du mängder av stativ och tillbehör. Det är verkligen ett komplett sortiment, säger Thomas Lyngsaa på Scangrip.

Fungerar med i stort sett alla 18V-batterier på marknaden

I Scangrips sortiment finns nätdrivna lampor, lampor med inbyggt batteri, Dual System-lampor som kan användas på båda sätten och lampor som drivs med verktygsbatterier. Scangrips egna batterier är baserade på CAS-plattformen (Cordless Alliance Systrem). CAS-plattformen är redan kompatibel med batterier från 32 olika tillverkare (inklusive Metabo) och med den nya Connect-serien utökas kompatibiliteten ytterligare.

- Den stora nyheten med Connect-serien är att du kan köpa en adapter för just den verktygsplattform du vill använda. Det innebär att du kan använda 18-voltsbatterier från vilken som helst av de stora verktygstillverkarna. Tanken är att du ska kunna köpa lampan naken utan batteri, och använda dina befintliga verktygsbatterier, säger Thomas Lyngsaa .

Passar med i stort sett alla batteriplattformar

Med rätt adapter kan du använda Scangrips lampor tillsammans med dina befintliga 18-voltsbatterier. Adaptrar finns för Berner, Bosch, Bosch DIY, Dewalt, Einhell, Fein, Festool, Flex, Hazet, Hikoki, Ingersoll, Makita, Metabo, Milwaukee, Rigid, Snap-on och Würth.

Scangrips lampor är byggda för att användas varje dag året runt, och klara tuffa miljöer.

Modern teknik och smarta funktioner

Det låter kanske inte så avancerat att använda en adapter för att få ett annat batteri att passa, men i adaptern finns modern teknik för säkerhet, temperaturövervakning och prestandaoptimering. Just användandet av den senaste tekniken är någonting som utmärker Scangrips produkter.

- Vi använder den senaste LED-tekniken, de nyaste batterierna och är snabba med nya funktioner. Många av våra lampor har till exempel stöd för Bluetooth. Det innebär att du kan gruppera dem i en app och styra dem från telefonen. Det är så klart oerhört praktiskt när lamporna sitter tre meter upp på en ställning, eller när du kommer till byggarbetsplatsen på morgonen och kan tända alla lampor.

Proffsbelysning byggd för att hålla

Det råder alltså ingen tvekan om att Scangrip riktar sig till proffsanvändare, men vad är det egentligen som utmärker en proffslampa?

- Utmärkande är att lampan är byggd för att användas varje dag året runt, och att den ska klara tuffa miljöer. Du kan tappa den från två meters höjd och använda den i ösregn utan att den går sönder. Våra tåligaste lampor har IP-klass 67, vilket innebär att de kan sänkas ner i vatten utan att ta skada.

En annan uppskattad funktion hos många av lamporna är det inbyggda reservbatteriet, som ger ytterligare en timmes användning efter att det lösa batteriet är slut.

- Det är helt enkelt för att du inte vill riskera att det blir mörkt. När reservbatteriet går i gång får du ett lite svagare ljus, och då har du en timme på dig att skifta batteri.

Scangrips Tower 5 Connect är utrustad med ett stativ och två strålkastare som ger upp till 5000 lumen När den fälls ihop kan du enkelt ta den under armen och lassa in den i bilen.

Det är skillnad på lumen och lumen

Hur starkt en lampa lyser anges i lumen. Principen är att starkare lampor har högre lumental, men eftersom olika tillverkare mäter på olika sätt kan direkta jämförelser bli orättvisa. Medan en del tillverkare anger teoretiska specifikationer anger Scangrip det faktiska lumental som uppmätts efter att lampan stått tänd en stund och ljusstyrkan stabiliserats.

Arbetsbelysning för alla användningsområden

I Scangrips sortiment finns allt från handhållna lampor till mer stationära varianter. Många av lamporna har magnetfäste, och om de inte har det finns det att köpa till.

- Att systemet är så flexibelt gör att du kan använda lamporna på många olika sätt i olika konfigurationer. Våra stativ och fästen har så klart samma höga kvalitet som lamporna och ska klara samma hårda krav. En av våra populäraste produkter består av ett hopfällbart stativ med två inbyggda lampor på 5000 lumen. När du är klar för dagen kan du enkelt fälla ihop stativet och ta det under armen.