När elpriset är högt är det många som undrar hur mycket det kostar att ha julbelysningen tänd. I den här artikeln hjälper vi dig räkna ut driftkostnaden för utomhusbelysning, julbelysning och olika apparater i hemmet.

När dagarna blir kortare och julen börjar närma sig är det dags att ta fram adventsljusstakarna och ljusslingorna. Men hur är det egentligen med elkostnaden?

Generellt kan man säga att dagens energisnåla LED-belysning förbrukar väldigt lite el och att driftkostnaderna är försumbara. Lamporna håller tio gånger längre och drar runt 90 procent mindre el än traditionella glödlampor. Med det sagt kan det ändå vara värt att räkna ut den exakta kostnaden – om inte annat för att stilla din oro och göra dig trygg i att julgransbelysningen inte kommer ruinera dig.

Vad är watt, wattimme och kilowattimme?

För att kunna räkna ut hur mycket el din belysning förbrukar behöver du känna till begreppen watt (W), wattimme (Wh) och kilowattimme (kWh).

Watt: är ett mått på den mängd energi som en apparat förbrukar. Hur mycket el en apparat eller ljuskälla drar kan du nästan alltid hitta i produktspecifikationen på vår hemsida.

Wattimme: wattimme är elförbrukningen multiplicerat med 1 timme. En ljusslinga som drar 1,6 W har på en timme förbrukat 1,6 Wh.

Kilowattimme: Kilowatt är samma sak som 1000 watt. För att få fram siffran ska du dividera antalet watt med 1000. 1,6 Wh är alltså samma sak som 0,016 kWh.

Räkneexempel – vad kostar julgransbelysningen?

Som exempel använder vi en julgransbelysning från Konstsmide med 16 LED-lampor tillsammans drar 3,2 watt. När den har varit i gång en timme har den förbrukat 3,2 Wh.

Om du skulle ha den tänd 12 timmar om dagen i hela december skulle den dra 1190,4 Wh (3,2 x 12 x 31), vilket är samma sak som 1,1904 kWh (1190,4/1000).

Om du skulle ha en elkostnad på 2 kronor/kWh skulle julgransbelysningen alltså kosta dig 2 kronor och 38 öre (1,1904 x 2).