Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 625 kr*

Julbelysning

Under vintersäsongen så blir julen en välbehövlig tid för värme och ljus. Till traditionen hör just belysning, för att lysa upp den mörkare årstiden och kanske inbringa lite förväntan om stundande festligheter. Hur du än väljer att fira jul så är det mysigt att dekorera hemmet med julbelysning av olika sort. Saknar ett fönster en julstake? Behöver trädgården lysas upp lite i vintermörkret? Hos Proffsmagasinet hittar du ljusslingor, julstjärnor och allt du kan önska för att ge den rätta stämningen när du vill ladda upp inför självaste julafton.Läs mer
  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
312 produkter
Vilken IP-klass behöver jag?
Relaterade artiklar:
Under vintersäsongen så blir julen en välbehövlig tid för värme och ljus. Till traditionen hör just belysning, för att lysa upp den mörkare årstiden och kanske inbringa lite förväntan om stundande festligheter. Hur du än väljer att fira jul så är det mysigt att dekorera hemmet med julbelysning av olika sort.

När kan jag tända julbelysningen?


Att tända upp julbelysningen för säsongen blir nästan som en högtid i sig och en vanlig fundering, som egentligen inte har något tydligt svar, är just: när är det okej att slå på alla vackra stjärnor, ljusslingor och dekorationslampor? Då det inte finns några bestämda regler för julpynt och dekorationer i hemmet så är det nog egentligen upp till dig själv när det känns lägligt att starta julmyset. Om du bor i villa eller radhus så kanske däremot din förening har särskilda riktlinjer om du vill gå "all in" och lysa upp hela din trädgård med säsongens glada färger och figurer. En vanlig riktlinje brukar vara 1a advent, då många startar upp julen med både julpynt och kanske även julbak, medan exempelvis julhandelns dekorationer och kommersiell julskyltning sker allt tidigare för varje år.

Julbelysningens historia


Att lysa upp julen är någonting som gjorts i århundraden. Redan på 1700-talet dekorerade man sin julgran med ljus – då i form av levande stearinljus. Att ha en vacker julgran med levande ljus i hörde överklassen till då det var en dyr lyx som inte vanligt folk hade råd med. I slutet av 1800-talet kom den första elektriska julgransbelysningen som till en början även den var en dyr produkt som bara de rika kunde unna sig. I början av 1900-talet blev den elektriska dekorationsbelysningen billigare och kunde köpas till större utsträckning av allmänheten.

Det sägs att Thomas Edison skapade den allra första versionen av elektrisk julgransbelysning i slutet av 1800-talet. Edisons julgransbelysning ska ha bestått av röda, vita och blå små sammankopplade lampor som virades runt hans egen julgran. Detta plockades snabbt upp av dåtidens media, då det var ett mycket annorlunda och uppseendeväckande inslag. Kort där efter började Thomas Edisons företag att massproducera och sälja denna nya variant av juldekorationsbelysning till allmänheten, som än idag är en populär och viktig detalj i julens inredning.

Lys upp julen både inne och ute


När julen kommer ser vi fram emot de små magiska ljuskällorna i mörkret. Kanske för att lysa upp den gnistrande vita snön utanför eller för att muntra upp en grå vinter med slask och plusgrader. Oavsett hur väderförutsättningarna ser ut för din jul så kan du skapa den ultimata julstämningen med just rätt belysning. Det spelar ingen roll om du bor stort eller mått, har en trädgård, balkong eller ingen form av uteplats alls. Du kan alltid unna dig själv den mysiga julkänslan, anpassad utefter din miljö och dina önskemål. Några juleljus i form av ett ljusnät till balkongen och en liten julstjärna eller ljusstake i fönstret kanske räcker för att mätta just ditt julmysbegär, medans många tycker om att verkligen ta i med en ordentlig juldekoration utomhus för att maxa julkänslan för hela kvaretet. Hos proffsmagasinet hittar du en stor variation av både avancerad och enkel dekorationsbelysning, exempelvis från det traditionsenliga och kända varumärket Konstsmide. Behöver du lite hjälp med idéer till hur du skapar det rätta julmyset hemma? Klicka här för tips och inspiration om hur du lyckas bäst med din julbelysning.