Lukt, mögel, radon, rökning – det är mycket som kan påverka inomhusmiljön och ditt välbefinnande. Miniventilation är ett effektivt och ekonomiskt sätt att förbättra luftkvaliteten. I denna artikel förklarar vi hur man på enklast och bästa sätt installerar miniventilationen Mitsubishi Electric VL-100!

Inomhus:

Börja med att packa upp kartongen och se att du har alla delar. Ta av fästplattan från baksidan av miniventilationen.

plocka upp kartongen och se till att du har alla delar

Hitta mittpunkten på väggen. Det ska va minst 64 mm mellan taket och överkanten på plattan. Sätt upp plattan och fäst den med en skruv.

hitta mittpunktet på väggen

Se till att plattan hänger rakt innan du fäster den i väggen. Minimiavstånd i ytterkant på väggen ska vara 83 mm. Mät upp mittpunkten för varje hål i plattan. Minimiavstånd mellan hålen ska va 20 cm och max 35 cm.

se till att plattan hänger rakt

Borra hålen i väggen. Det är viktigt att borra med en 5 graders lutning precis som tillhörande rör. Borra först mittpunkten igenom väggen. Borra sen med hålsågen.

borra hålen i väggen

Plaströret passar väggar som är upp till 30 cm tjocka. Trä rörmonteringsplåtarna på rören. Trä röret igenom väggen och fäst det på insidan av väggen med 4 skruvar.

plaströr

Täta runt hålet med aluminiumtejp, det är viktigt att få det tätt.

aluminiumstejp

Utomhus:

Kapa rören på utsidan ca 3,5 cm från väggen.

kapa rören på utsidan

Sätt fast fästplattorna för väderkåporna. Notera att det finns en ovansida på fästplattorna för väderkåporna för rätt lutning mot röret. Skruva fast fästplattorna i väggen.

fast fästplattorna för väderkåporna

Sen skruvar du på flänsmuttrarna och sist kåporna med de tillhörande skruvarna.

skruv på flänsmuttrarne och kåporna

Inomhus:

På toppen av fästplattan är det två krokar för upphängning av miniventilationen som du hänger den på. Fäst den sen med en skruv i vardera hörn på undersidan.

upphänging av miniventilation

När miniventilationen är ny är spärren på undersidan stängd, öppna den helt genom att dra spärren till höger för att få in frisk luft. För att starta miniventilationen drar du en gång i snöret. Dra en gång till för 50 % och en tredje gång för att stänga av. Du ser att ventilationen är igång genom att lampan lyser grönt.

Nedan visar vi även en video på hur hela installationen går till.