De smarta lamporna i Philips Hue-systemet har sedan länge varit en självklar del i många smarta hem. Men varför begränsa sig till hemmets fyra väggar? Allt fler upptäcker hur smart belysning kan sätta färg på rosenbuskarna, lysa upp garageuppfarten och skapa trygghet i höstmörkret.

Många av produkterna kan styras med bluetooth, men för full funktionalitet behöver systemet en hjärna – Philips Hue Bridge. Bryggan kopplas till husets router med nätverkssladd och låter dig konfigurera upp till 50 lampor med din surfplatta eller mobiltelefon som kontrollpanel. Med bryggan och mobilappen öppnas en hel värld av möjligheter i form av schemaläggning, timer-inställningar och röststyrning. Om ditt internet skulle ligga nere fungerar de smarta lamporna precis som vanliga lampor.

Ta din smarta belysning utomhus

Det var såklart bara en tidsfråga innan den smarta belysningen skulle leta sig ut i trädgården. För en tid sedan lanserade Philips sina första lampor och tillbehör för utomhusbruk. Lamporna är IP-klassade för att klara väder och vind samtidigt som Philips förenklat installationen med egna nätaggregat, kopplingar och förlängningskablar. När utomhuslamporna kopplats in ansluts de till bryggan och syns i mobilappen tillsammans med dina andra lampor. Nu kan du gruppera dem, skapa förinställningar för olika områden och sätta automatiserade rutiner som förenklar vardagen.

Läs också: 6 anledningar att satsa på smart utomhusbelysning i trädgården

Vissa lampor kräver nätaggregat

Hur du installerar de olika lamporna i Philips Hue-familj beror på modell. Vissa ljusslingor kan du koppla till ett jordat vägguttag utomhus medan strålkastare och vägglampor i vissa fall kopplas direkt till nätström. Andra lampor, som pollare och vissa spotlights, behöver ström från Philips egna nätaggregat Philips Hue Power Supply. Nätaggregatet finns i två olika storlekar och låter dig ansluta förlängningskablar på 35 meter respektive 2 x 30 meter och strömförsörja lampor på en sammanlagd effekt på 40 watt respektive 100w watt. Innan du väljer vilket nätaggregat du ska köpa behöver du alltså fundera över vilka och hur många lampor du ska ansluta och hur mycket kabel du behöver.

5 sätt att lysa upp trädgården med Philips Hue

Skapa ett drömskt sken med färgade spotlights

Många av Philips produkter i Hue-serien går att få antingen med vitt ljus eller med färg. Om du väljer färglampor kan du steglöst växla mellan 16 miljoner färger. Det vita ljuset lämpar sig bra för rent funktionella uppgifter som att lysa upp källartrappan eller garageuppfarten, men för att skapa stämning eller lysa upp detaljer är färglamporna oslagbara. Spotlighten Philips Hue Amarant sprider ljus över stora utomhusytor som staket, väggar och häckar. För mer riktade ljuseffekter kan du välja spotlighten Philips Hue Lily eller den större Philips Hue Lily XL.

Traditionell look med pollare

Ljusslingor och spotlights i all ära. Ibland vill man åt en mer traditionell look och för det är den stilrena pollaren att självklart val. Placera dem längs uppfarten eller trädgårdsgången med jämna avstånd för en välkomnande och elegant entré. Några av pollarna i Philips Hue-sortimentet är Turaco, Calla, Calla Large och Tuar.

Rörelsesensorer utomhus

Att ha rörelsesensorer som tänder en lampa när någon närmar sig garageporten eller entrén är ingenting nytt. Däremot öppnar Philips Hue upp för mer funktionalitet. Du kan välja när på dygnet sensorn ska vara aktiv, ställa in känslighet och välja vilka lampor som ska tändas när. Varför inte passa på att tända i hallen när gästerna närmar sig, eller låta ljuset tändas i vardagsrummet när du är bortrest och någon rör sig på uppfarten? Eftersom Philips rörelsesensorer för utomhusbruk går på batteri kan de placeras i princip var som helst.

Dekorera med ljusslingor

Låt ljuset slingra sig runt altanen, längs med buskarna eller ner för trappan. Philips Hue Outdoor Lightstrip har en speciell beläggning som sprider ljuset och ger ett behagligt sken.  Slingan finns i längderna 2 och 5 meter, och kan enkelt formas för att passa omgivningen och accentuera trädgårdens naturliga linjer.

Skapa trygghet och förläng kvällarna med strålkastare

När man har en bred färgpalett att jobba med är det lätt att fokusera på det estetiska, men smart utomhusbelysning fyller också en praktisk funktion. När du vill ha ett funktionellt men välkomnande sken på uteplatsen eller vid entrén kommer strålkastaren Hue Discover till användning.