Att använda sig av uppladdningsbara batterier är både lönsamt, miljövänligt och smidigt. GP Batteries har flera alternativ och du hittar både de batterier och laddare som passar just ditt ändamål.

Batterier är ofta nödvändiga både på arbetsplatsen och i hemmet och visst känns det onödigt att behöva göra sig av med engångsbatterier hela och tiden? Laddbara batterier är ett bra alternativ som både sparar på plånboken och miljön. Här spräcker Daniel Isaksson från GP Batteries myterna om laddningsbara batterier.

Uppladdningsbara batterier – ett smart val

Laddbara batterier är idag ett säkert och smart val för dig som behöver nya batterier. Men så har det inte alltid varit.

­­- Många tror att laddbara batterier inte funkar till allt men idag gör de faktiskt det. De funkar precis lika bra som engångsbatterier, säger Daniel Isaksson.

Myten om att laddbara batterier inte är lika funktionellt dugliga som engångsbatterier kommer från polspänningen. De alkaliska batterierna har ofta 1,5 volt medan de laddbara ligger på 1,2.

- ­Det är faktiskt så att ett alkaliskt batteri börjar på högre volt men sjunker fort ner till 1,2 volt och sedan ner ytterligare mot 0,9. Laddningsbara batterier håller samma voltantal fram till det är urladdat. Alltså blir det ingen större skillnad i batteriets funktion.

Rätt batterier för dig

Hur länge ett laddningsbart batteri håller beror helt på vad de används till.

- I fjärrkontrollen till tv:n håller de i kanske tre år medan de i ett hörselskydd som används dagligen och kan behöva laddas varje dag, förklarar Isaksson.

GP Batteries har batterier med olika kapacitet. Beroende på vad du ska använda batterierna till har de tillverkat batterier som funkar för alla tillfällen. Ska du ha dem till vardags i hemmet är ett alternativ ReCyko 2100, som kan laddas omkring 500 gånger. För lite mer kraft passar ReCyko 2600 som kan laddas runt 300 gånger.

Om du behöver AAA-batterier är ReCyko 950 ett bra val.För professionellt användande där batterierna behöver laddas ofta kan du välja Recyko AA Pro 2100 som har en livscykel på ungefär 1500 laddningar.

Gp Batteries laddstation - för smidig och enkel batteriladdning.

Batteriladdare

I övergången till laddningsbara batterier behöver du såklart också skaffa en laddare. Det finns laddare som laddar på alltifrån tio minuter till flera timmar. Något att tänka på när du väljer batteriladdare är vad som är bäst för batterierna.

- Snabbladdning är inte bra på lång sikt, det sliter på batteriet. För batterihälsans skull är det bättre att låta batterierna ladda långsamt och försiktigt, den säkraste laddningen ta ungefär sex till åtta timmar.

För att du ska kunna ladda dina batterier på ett sätt som passar just dig har GP Batteries flera att välja på. I ReCyko Speed med laddstation kan du ladda från ett till fyra batterier samtidigt på ungefär två timmar. Laddstationen ger också detaljinformation om vilket batterierna förenklar laddningen ytterligare.

Ett annat alternativ är exempelvis laddaren ReCyko Standard som laddar på tre till åtta timmar beroende på vad det är för batteri.

Batteriladdarna funkar för både AA- och AAA-batterier.

Tips! Uppladdningsbara batterier har ingen minneseffekt vilket innebär att du kan ladda batterierna precis när och hur du vill.

Tips! Batterierna är laddade vid köp och självurladdningen är låg. Ett laddat batteri kan efter ett par år i en byrålåda fortfarande ha upp till 80 procent kvar.

Tips! Laddbara batterier tål kyla bättre och kan användas i temperaturer ner till -20°. Ett alkaliskt batteri tappar kapacitet redan vid nollgradigt.

Ett smart och ekonomiskt val

Laddningsbara batterier sparar på både planet och plånbok. Att köpa fyra laddbara batterier och använda dem tills de ger med sig sparar runt 8000 engångsbatterier. Utifrån ett miljöperspektiv är även själva batteriet bättre vad gäller material. Ett laddningsbart batteri innehåller mer återvunnet material än ett alkaliskt och det går också att återvinna mer av det.

Uppladdningsbara batterier är också en investering som lönar sig ekonomiskt redan efter fjärde laddningen. GP Batteries har gjort en uträkning som visar att du genom att använda laddbara batterier kan göra besparingar på tusenlappar.

GP Batteries – ett hållbart val

  • De laddningsbara batterierna är gjorda av upp till 12 procent återvunnet material. När batterierna sedan gjort sitt återvinns upp till 94 procent av materialet.
  • Använd upp de batterier du har hemma innan du köper nya. Se också till att inte slänga de gamla i soptunnan, de ska återvinnas!
  • För att batterierna ska hålla länge se till att förvara dem i rumstemperatur, låt de alltså inte ligga i solen eller kylskåpet.