Handverktygen utgör grunden i din verktygslåda och ett av de viktigaste verktygen är en bra hammare. I den här artikeln får du hjälp av verktygsexperten Tobias Waern från Dewalt att välja rätt hammare och lära känna hammarens delar.

Moderna batterier har gjort det möjligt att använda eldrivna verktyg var du än är – men glöm inte bort de klassiska handverktygen. Enligt Tobias Waern, verktygsexpert från Dewalt, är handverktygen fortfarande grunden i en bra verktygslåda.

Med bra handverktyg kommer du långt – sen kan du alltid komplettera med elverktyg för att underlätta och göra projekten smidiga. Det är fortfarande många proffs som föredrar att exempelvis använda en hammare över en spikpistol, säger Tobias. 

Att köpa en hammare kan verka lätt, men även om det är ett relativt enkelt verktyg är det värt att lägga tid på att välja rätt.

- En hammare hänger ofta med i många år. Därför kan det vara värt att investera i en hammare som passar dig och dina projekt, i stället för att köpa den första och billigaste du ser. Handverktyg har en tendens att bli personliga, man kan ha samma hammare i över 30 år och bära den i verktygsbältet dagligen.

Hammarens delar

  • Huvud – Sitter på skaftet och består av flera delar
  • Skaft – hammarens handtag
  • Ban – hammarens slagyta, kan vara rund eller fyrkantig, konvex eller plan
  • Klo – används för att dra ut spik
  • Pen – ett kilformat avslut som kan finnas i stället för klo
  • Kula – kulhammaren kulformade slagyta – används bland annat för att forma plåt
Med den magnetiska spikstartaren kan du börja slå i en spik utan att använda båda händerna (och riskera att slå dig på tummen). Funktionen finns på flera av Dewalts hammare.

5 saker du ska tänka på när du väljer hammare

1. Hammarens vikt

En av de viktigaste faktorerna när du väljer hammare är hammarens vikt. En lätt hammare är smidigare att bära med sig och lättare att arbeta med, men ger mindre kraft i slaget. Vanliga snickarhammare väger oftast mellan 300 och 700 gram.

2. Balans

Om hammaren är dåligt balanserad spelar det inte så stor roll vad den väger. En obalanserad hammare kommer kännas tung och svår att arbeta med – när du spikar med en välbalanserad kommer den praktiskt taget svinga sig själv.

3. Stålkvalitet

När du köper hammare får du vad du betalar för. En finare hammare är ofta gjort av bättre stål, som håller längre utan att deformeras.

4. Ergonomi och rekyldämpning

Ju mer du ska arbeta med hammaren desto viktigare är det att hammaren är konstruerad för att minska vibrationer. Man brukar ofta prata om rekyldämpning eller vibrationsabsorberande grepp.

5. Smarta funktioner

Många hammare skiljer sig från mängden för att de har speciella funktioner eller finesser. Undersök vilka olika varianter som finns och fundera över vad som kan vara användbart för dig. En smart funktion som finns på flera av Dewalts hammare är den magnetiska spikstartaren som håller spiken på plats så att du kan börja spika utan två händer.