Bananflugor, eller fruktflugor, är ett ovälkommet inslag i köket. I denna artikel ger vi dig en mängd tips på hur du kan få bort bananflugor och förhoppningsvis bli av med dem för gott.

Har du fått bananflugor i köket? Om de små rackarna har börjat föröka sig okontrollerat räcker det inte att gå ut med soporna. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips för att bli av med bananflugor och fruktflugor.

Vad är en bananfluga?

Bananflugor, eller fruktflugor som de också kallas, är en 2-4 millimeter lång fluga med röda ögon som går under det vetenskapliga namnet drosophila melanogaster. Bananflugan älskar övermogen frukt och lägger gärna sina ägg bland frukt, grönt och annat matavfall. Enstaka bananflugor är harmlösa, men när de börjar föröka sig okontrollerat kan det vara svårt att bli av med dem.

Hur får man bort bananflugor?

1.      Ta bort källan

Eftersom bananflugor älskar matavfall och övermogen frukt är det första steget att undanröja källan. Gå ut med soporna ofta och akta dig för att lämna övermogen frukt på diskbänken. Ibland kan det faktiskt räcka med att gå ut med soporna för att bananflugorna ska tröttna på ditt hem, men inte alltid…

2.      Rengör ordentligt

När du gjorde dig av med matavfall och övermogen frukt är det dags för en ordentlig rengöring. Rengör under och bakom köksapparater och ta upp eventuella matrester ur diskhon. Undvik att låta smutsig disk stå framme och torka upp matrester som spills. Om du samlar pantglas och brukar kan dessa ha rester som är smaskens för flugorna. Ibland kan det också vara bra att rengöra avloppet.

3.      Använd täta behållare

När du ska förvara frukt och matrester kan du ställa in dem i kylen eller använda fruktnät eller behållare med tättslutande lock.

4.      Gillra en bananflugefälla

Om flugorna inte försvinner när du gjort åtgärderna ovan är det dags att gillra fällor. De flesta bananflugfällor bygger på att du fyller en behållare med någonting flugorna tycker om. Det kan till exempel vara äppelcidervinäger, eller det här mer avancerade receptet som Nelson Garden tipsar om till sin populära bananflugefälla.

Recept till bannnflugefälla

4 tsk rödvin
1 tsk vinäger
1 tsk honung
några droppar diskmedel/såpa

Tre olika bananflugefällor

Fälla med klisterpapper

Bananflugfällorna vi säljer på Proffsmagasinet bygger på att bananflugan antingen fastnar på ett klisterpapper när den kommer för att smaka på den välsmakande brygden, eller att den drunknar i den. När klisterpapperet är fullt byter du helt enkelt ut det mot ett nytt.

Burk med plastfolie

Du kan själva konstruera en hyfsat framgångsrik fälla genom att täcka en burk med plastfolie. Fyll burken med receptet ovan och gör små hål i plasten så att flugorna kan komma in men inte ut.

Såpfälla

Det enklaste du kan göra är att tillsätta några droppar diskmedel i en skål med vinäger. Vinägern lockar dit bananflugorna och diskmedlet minskar vattenspänning så att de drunknar.

Lycka till!