Glöm illaluktande avgaser och förlängningssladdar som fastnar i rosenbusken. Dagens trädgårdsmaskiner är lätta, flexibla och drivs av kraftfulla batterier som fungerar till hundratals maskiner och verktyg. Vi tog ett snack med Johan Söder, produktchef på Makita för trendspaning och handfasta tips inför trädgårdssäsongen.

Glöm illaluktande avgaser och förlängningssladdar som fastnar i rosenbusken. Dagens trädgårdsmaskiner är lätta, flexibla och batteridrivna. Ett tecken i tiden är att Makita nu fasar ut bensindrivna maskiner helt och hållet, och att även nätdrivna produkter väljs bort till förmån för batteridrivet.

- Mycket har hänt med våra batterier sedan vi lanserade LXT-systemet 2005. Fler amperetimmar och nya generationer av battericeller har gjort det möjligt att ersätta fler bensin- och nätdrivna maskiner med batteridrivna. Som privatperson finns det sällan anledning att välja någonting annat, säger Johan Söder, produktchef på Makita.

Vilken batteriplattform ska man välja?

Lägre vibrationer, bättre ergonomi och renare arbetsmiljö är bara några av de fördelar som får fler att välja batteridrivet. En annan fördel är att du kan använda samma batterier till flera olika maskiner och verktyg. Därför är det viktigt att tänka igenom sitt val noga redan innan man investerar i en batteriplattform. Makitas två stora batteriserier är 18-voltssystemet LXT och 40-voltssystemet XGT, som riktar sig mer till yrkesanvändare.

- LXT är vårt absolut största system och det bästa valet för alla privatpersoner, oavsett storlek på trädgård. Med samma batterier kan du i dagsläget driva över 70 olika trädgårdsmaskiner – från skottkärran till högtryckstvätten. Sammanlagt har vi runt 380 maskiner och verktyg som använder LXT-batterier, säger Johan Söder på Makita.

Börja med ett startpaket

När du bestämt dig för vilken batteriplattform du ska investera är nästa steg att hitta ett lämpligt startpaket. Att köpa batterier och laddare separat är ofta dyrare än att köpa dem i paket tillsammans med ett verktyg eller en maskin.

- Många börjar med att köpa en gräsklippare tillsammans med två batterier på 5 Ah. Det är egentligen allt du behöver. När du sedan kompletterar med en skruvdragare, lövblås, häcksax eller dammsugare köper du verktygen släta, det vill säga utan batteri.

Miljömässiga fördelar med lösa batterier

Att använda samma batteri till flera maskiner har också flera miljömässiga fördelar:

- Om du köper maskiner med inbyggda batterier är sannolikheten stor att du inte kommer att utnyttja kapaciteten till fullo. I stället för att ha ett batteri som du använder dagligen i olika verktyg har du flera batterier som ligger och åldras oanvända i garaget eller förrådet. När de inbyggda batterierna är förbrukade har du inte heller något annat val än att slänga hela verktyget, vilket är en helt onödig förbrukning av resurser.

XGT-serien ersätter bensindrivet

LXT-serien är det självklara valet för villaägaren, men för den som behöver mer kraft finns den nyare XGT-serien, som med sina 40-voltsmaskiner kan leverera prestanda jämförbar med tunga bensindrivna maskiner. I XGT-systemet finns idag runt 15 trädgårdsmaskiner, men utvecklingen går fort och nya modeller tillkommer hela tiden.

- 40-voltbatteriet XGT har gjort att vi nu kan lägga bensindrivna maskiner bakom oss. Vår starkaste röjsåg ersätter till exempel en bensindriven röjsåg på 45 kubik. De kraftfullaste maskinerna använder dubbla 40-voltsbatterier för att ge 80 volt, säger Johan Söder.

Läs också: Makita 40V Max XGT är här – Det här behöver du veta

Multitrimmer – flera trädgårdsverktyg i ett

Ett verktyg som har slagit igenom stort de senaste åren är den mångsidiga multitrimmern. Systemet består av en batteridriven motorenhet som du använder tillsammans med olika tillsatser. Makitas multitrimmer finns med 18 volt, 2 x 18 volt och 40-volt beroende på hur mycket kraft och drifttid du behöver.

- Idag har vi 14 olika tillbehör till systemet. Det är bland annat häcksax, slysax, kantskärare, trimmer, stångsåg och sopvals. Användningsområdena är snudd på oändliga. Vi har till exempel en borstvals som många använder för att ta bort snö på vintern, och en ogräsklinga som hindrar sten och grus från att slås i väg när du trimmar bort ogräs på grusplanen.

- En annan fördel med att välja en multitrimmer är att den blir så liten och smidig när du plockar isär den – perfekt när du packar bilen till sommarstugan!

Tips och inspiration till trädgårdens alla delar

Gräsmattan

- När du ska klippa gräset använder du en gräsklippare med dubbla 18-voltsbatterier i LXT-serien. Många gör misstaget att de köper en för enkel gräsklippare till en stor tomt. Om du har en riktigt stor gräsmatta har vi gräsklippare som kan köras med fyra batterier. Med fyra batterier på 6 Ah kan du med lätthet klippa en gräsmatta på 2300 kvadratmeter.

- När du klippt klart gräsmattan tar du fram grästrimmern för att snygga till runt trappor och rabatter. Vår enklaste 18-voltsmodell DUR181Z räcker långt för många, men om du går upp ett steg får du borstlös motor och dubbla trimmertrådar.

Trädgårdslandet

- När du odlar i pallkrage eller trädgårdsland finns det flera batteridrivna trädgårdsmaskiner att ta hjälp av. En av dem är den batteridrivna skottkärran Makita DCU180 som kan utrustas med antingen plåtkorg eller lastflak.

- När du ska vända på jorden i trädgårdslandet har vi en kultivator-tillsats till vår multitrimmer. Om du har ogräs eller skadedjur i dina odlingar har vi en batteridriven tryckspruta som är avsedd just för trädgårdsbruk.

Häckar, buskar och träd

- Häcksaxen är så klart ett måste. I det sortimentet har du både längre och kortare häcksaxar. Vilken du ska välja beror på hur tjock häcken är. Det är viktigt att kolla diametern på de kvistar du ska klippa. Risken är annars att du investerar i en för billig häcksax som fastnar när du försöker klippa.

- En annan produkt jag vill slå ett slag för är vår sekatör DUP362Z. Den är dyr men otroligt kraftfull och häftig att arbeta med. Du kontrollerar käftarna med otrolig precision och kan klippa grenar som är 38 millimeter tjocka!

Städning

- En batteridriven dammsugare kan vara till stor hjälp när du städar garaget eller uteplatsen. Några av de varianter vi har är ryggdammsugare, spånsugar och hybriddammsugare som kan användas både med batteri och sladd.

- Någonting annat som används mycket i städning är lövblåsar. Namnet är lite missvisande eftersom de kan användas till allt från att blåsa upp badleksaker till att ta bort snö. Med många av våra 18-voltare kan du dessutom suga upp saker. Makita DUB363ZV har till och med mixerblad som slår sönder kvistar och blad innan de landar i en uppsamlingspåse. Materialet kan du sedan strö ut i komposten eller återanvända på annat sätt.

Träd och ved

- Kedjesågen är en maskin som många förknippar med bensindrift, men dagens batteridrivna kedjesågar ger dig likvärdig prestanda. En motorsåg som Makita DUC303Z använder dubbla 18-voltsbatterier och motsvarar en bensindriven maskin på 30 kubik.

Fritid och uteliv

- När du har investerat i en batteriplattform kan du använda samma batterier till dina trädgårdsmaskiner och dina verktyg – men varför nöja sig där? LXT-serien är den mest omfattande batteriserien på marknaden och kan driva allt från luftpumpar, blåtandsradio och fläktar till kaffebryggare och kylboxar. En annan viktig del är belysning. Till systemet finns allt från handhållna lampor till kraftfull arbetsbelysning som kan användas när mörkret faller på!