Vill du alltid komma hem till ett upplyst hem? Vill du kunna simulera uppiggande dagsljus på hemmakontoret eller dra igång ett färgsprakande disko på fredagskvällen? Sedan lanseringen 2012 har Philips Hue gått från att vara en ny och spännande teknik till ett förfinat system med snudd på oändliga möjligheter. Här är 7 bra saker du kan göra med Philips system för smarta lampor!

När Philips Hue lanserades 2012 var det få som visste vad en smart lampa var – och ännu mindre vad man skulle ha den till. Sedan dess har det hänt mycket. Inte bara med Philips lampserie utan också med vårt förhållande till det smarta hemmet. Idag är det inte ett dugg konstigt att låsa upp ytterdörren med mobilen eller att schemalägga robotdammsugaren i telefonen. Att kunna finjustera sin belysning utan att gå upp ur soffan är även det en lyx som många har vant sig vid.

Läs också: “Så lyckas du med din julbelysning – tips och inspiration”

Vad är Philips Hue?

Philips Hue är enkelt förklarat ett system som låter dig kontrollera olika typer av lampor med hjälp av mobilen. Lamporna som finns med de vanligaste socklarna (E14, E27, GU10 med flera) är trådlöst anslutna till startbryggan Philips Hue Bridge (vissa lampor har även stöd för bluetooth) och allting styrs i den tillhörande appen. I appen kan du skapa förinställda färgscheman och justera de olika lamporna i detalj. Vissa lampor låter dig välja mellan 16 miljoner färger medan enklare modeller ger dig olika typer av vitt ljus. Om internet skulle krångla fungerar de precis som vanliga lampor och kan slås av och på med den ålderdomliga strömbrytaren på väggen.

Philips Hue Startpaket innehåller allt du behöver för att komma igång.

Men den beskrivningen är något förenklad. Idag täcker systemet allt från snygga glödlampor i retrostil och takplafonder till den effektfulla ljusslingan Philips Hue Lightstrip, spotlights och till och med utomhusbelysning. Sedan har du tillbehören: rörelsesensorer, fysiska strömbrytare och adaptrar bjuder in till kreativitet. Om du använder systemet tillsammans med Google Home eller Apple HomeKit öppnas dörren till röststyrning och nya integrationsmöjligheter. Slutligen har vi de tredjepartsutvecklade apparna och tilläggen, som är en guldgruva för den som tycker om att experimentera.

Den retroinspirerade Philips Hue White.

7 bra saker du kan göra med Philips Hue

Med tredjepartsappar och tillägg kan du skräddarsy din Hue-upplevelse och hitta nya kreativa arbetsområden, men du behöver absolut inte vara tekniskt lagd för att komma igång och använda systemet. Här är sju bra saker du kan göra direkt!

Tänd när du kommer hem – släck när du går

Glömmer du släcka när du går hemifrån? Känns det trist att komma hem till en nedsläckt bostad? Hue löser båda problemen. Tekniken kallas geofencing och bygger på att appen känner när telefonen rör sig in och ut ur en digital geografisk zon – i det här fallet ditt hem. Om ni är två eller fler i familjen kan det dock krävas lite jobb för att få det att fungera felfritt.

Skapa förinställningar för varje tillfälle

Visst är det kul att byta färg på lamporna, men Philips Hue kommer till sin största rätt när du har skapat ett par förinställda scener som du kan välja mellan. Ett kallare ljus kan ge dig energi när du jobbar, ett varmt och dämpat ljus gör dig redo för sängen. Växla mellan de olika scenerna i appen, med rösten eller med Philips trådlösa brytare.

Använd Philips Hue utomhus

Varför begränsa det smarta hemmet till inomhusmiljön? Även i trädgården, på uteplatsen eller i uterummet kan Philips Hue lysa upp. Förläng kvällarna med strålkastaren Philips Hue Discover eller skapa ett mysigt sken längs trådgårdsgången med pollaren Calla Large.

Lys upp i trädgården med Philips Hue Calla.

Uppgradera dina gamla lampor med Philips Hue Smart Plug

Okej, du har kommit igång med Philips Hue och fått smak för att styra ditt smarta hem med din mobiltelefon eller med rösten. Betyder det att dina gamla bords- och läslampor är överflödiga? Nej inte alls. Med det käcka tillbehöret Philips Hue Smart Plug kan du göra vilken lampa som helst till en smart lampa. Eller varför inte koppla den till kaffebryggaren, så att du alltid möts av nybryggt kaffe när du vaknar på morgonen?

Sätt upp rörelsesensorer i hemmet

Att tända och släcka ljuset med hjälp av rörelsesensorer kan verka som höjden av lathet, men det finns många tillfällen då det kan göra livet enklare. Genom att sätta rörelsesensor i rum du bara använder korta stunder behöver du inte tänka på att släcka ljuset efter dig. Brukar du vara uppe och vandra på natten? Med en sensor i fothöjd behöver du aldrig famla i mörkret under dina nattliga promenader till kök eller badrum.

Få ut mer av Philips Hue med en eller flera rörelsesensorer.

Använd ljuset som väckarklocka

Finns det något skönare än att vakna upp av att solljuset tittar in genom sovrumsfönstret en sen helgmorgon? Med Philips Hue kan du återskapa just den känslan även om du ska upp 06:00 mitt i vintern. Allt du behöver göra är att ställa in ett alarm i appen och välja hur långsamt ljuset ska tändas. På samma sätt kan du använda Hue som timer, vilket kan vara behändigt om du har ett barn som sover i rummet bredvid.

Synka Philips Hue med film, spel och musik

Genom att synkronisera lampornas sken med musik, film eller spel kan du skapa en mer omslutande upplevelse. Programmet Hue Sync löser det på pc och Mac medan en extern Hue Sync Box hjälper dig att synkronisera ljuset från tv:n. Det finns också tredjepartsutvecklade appar som använder mobilens mikrofon för att få ljuset att blinka i takt med musiken – perfekt till det spontana diskot!

Hos Proffsmagasinet hittar du ett stort utbud av lampor för Philips Hue. Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till vår duktiga Kundservice.