Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Växthus

Ett växthus låter dig odla både grönsaker, frukt och växter i ett mer kontrollerat klimat. Med hjälp av värme, solljus och en optimerad luftfuktighet så blir det möjligt att förlänga perioden både innan och efter odlingssäsongen utomhus. Läs mer

  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
127 produkter
Bygga på tomten - vad säger reglerna?
Vilken glastyp på växthuset?
Relaterade artiklar:

De första varianterna av växthus sägs ha byggts i Italien redan på 1400-talet. Enklare byggnationer av trä med olika typer av membran som släppte igenom ljus och höll värmen kvar gjorde det möjligt att odla grödor som egentligen krävde ett varmare klimat. På 1600-talet började växthus användas mer frekvent i England, främst för att odla medicinalväxter till det egna hushållet. Under 1800-talet utvecklades växthusens design i och med den industriella revolutionen och det blev möjligt att skapa större och mer avancerade odlingar allt eftersom växthusen blev mer hållbara i sina konstruktioner. Idag är växthusen högteknologiska och en viktig del i det moderna jordbruket.

Att odla gurka i växthus är populärt och tacksamt då underhållet av odlingen är förhållandevis enkelt och skörden ofta blir stor. När du vill odla tomater i växthus är det viktigt att tänka på pollineringen då den naturligt sker genom bin eller humlor. Har du ett slutet växthus så behöver du se till att handpollinera din tomatodling genom att överföra pollen från de manliga till de kvinnliga tomatblommorna. Detta gör du enklast med en liten mjuk pensel. Tomater trivs i solsken och värme och passar därför bra att odla just i växthus.

Det finns många olika sorters växthus att välja mellan, så som enklare modeller som monteras mot husväggen eller fristående växthus på murad grund. Det finns även små växthus för balkongen eller som monteras på pallkrage. Att tänka på när du ska bygga växthus i din trädgård är att du oftast behöver göra en bygganmälan. Du behöver däremot inte bygglov för växthus så länge du håller dig inom särskilt bestämda mått, samma som gäller för friggebod eller Attefallshus. Läs mer om regler för växthus på tomten här.

Hos Proffsmagasinet hittar du växthus från Halls i många olika storlekar och utföranden, som enkelt matchas med växthustillbehör från Juliana. Vi har även bra odlingstillbehör som exempelvis smarta spaljéer och växtstöd som både gör odlingen vacker och funktionell. Köp växthus online hos Proffsmagasinet!