Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 625 kr*

Skjutmått

Nedan presenteras vårt sortiment av skjutmått.Läs mer
  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
59 produkter
  • 1
Skjutmått är ett universellt hjälpmedel för mätning av avståndet mellan plana och cylindriska ytor vid noggrannhetskrav av storleken 0,1 mm. Det är ett direktmätande mätdon. Det består av en graderad stomme med en fast mätskänkel och en mätskänkelförsedd löpare som är rörligt lagrad på stommen. Beroende på sitt ändamål har skänklarna antingen plana eller cylindriska mätytor eller kniveggar.

På skjutmått med nonieskalor avläses antalet millimetrar direkt på huvudskalan medan decimalerna avläses med hjälp av nonien. De vanligaste nonieskalorna är 0,02 mm och 0,05 mm.

Skjutmått med digital avläsning består av ett elektroniskt mätsystem och är försedda med ett teckenfönster av LCD-typ. Mätvärdet anges här direkt i siffror vilket medför en snabbare och säkrare avläsning än då ett skjutmått med nonieskala används. De flesta elektroniska skjutmått är försedda med en datautgång med vilken mätvärdet kan föras vidare till en dator eller skrivare för vidare behandling.

Parallaxfel betyder att man inte har avläst nonieskalan på ett analogt skjutmått eller mikrometer rakt ovanifrån; det ger ett vinkelfel (parallaxfel). Parallaxfritt skjutmått innebär att nonien och skalan ligger i samma plan.
Momentlåsning gör att skjutmåttet kan förflyttas endast om momentlåsningen är intryckt.

QUADRI innebär att skjutmåttet kan användas på fyra olika sätt: för invändig och utvändig mätning samt för höjd- och djupmätning.