Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Undrar du vilken sänksåg som är bäst i test? Vi har listat våra populäraste cirkelsågar och sammanställt omdömen från våra kunder.

Sänksågen är ett kraftfullt och precist verktyg för att göra raka och exakta snitt i olika material. Till skillnad från traditionella cirkelsågar, är bladet på en sänksåg dolt inuti sågens basplatta tills du låter bladet sjunka ner för att utföra snittet. Designen ger dig både bättre kontroll och minskad risk för olyckor.

Tre användningsområden för en sänksåg

  • Exakta längdsnitt. Sänksågen är mästare på raka snitt, vilket gör den idealisk för installation av köksskivor, dörrar och golvpaneler.
  • Dykningssnitt mitt i material. Eftersom du kan starta snittet var som helst på materialet är sänksågen perfekt för att skapa öppningar för exempelvis vaskar i bänkskivor.
  • Finjusterade snitt. Med justerbar sågdjupinställning kan du noggrant styra djupet av snittet, vilket är viktigt vid inpassningar eller när du arbetar med tunna material.

Att tänka på när du köper sänksåg

När du väljer mellan olika sänksågar finns det några viktiga faktorer som spelar in. En sådan faktor är sågbladet. Sågbladets diameter påverkar sågdjupet och sågbladets typ är avgörande för vilka material du kan arbeta med. En stark motor med hög effekt ger snabbare avverkning – bäst kontroll får du om såghastigheten går att justera. Slutligen behöver du fundera över om du behöver använda skensystem. Vissa sänksågar levereras med skenor, medan andra kräver att du köper dem separat.

Vilken sänksåg är bäst i test?

För att du lättare ska kunna välja vilken sänksåg som är bäst för ditt behov har vi jämfört de sänksågar vi säljer mest av just nu, och sammanställt kundomdömen lämnade via Trustpilot. De fullständiga produktomdömena kan läsas i sin helhet på respektive produktsida.

1. Bosch GKT 55 GCE

Stark och stabil sänksåg som låter dig såga fort med hög precision. Sågen har hela 57 millimeters sågdjup och gör 6250 varv i minuten.

Fördelar:

+ 6250 varv per minut
+ 165 mm klinga
+ 57 mm sågdjup

Så tycker våra kunder

Bosch sänksåg Bosch GKT 55 GCE är en riktig favorit, både bland oss på Proffsmagasinet och bland våra kunder. Att kunder uppskattar sänksågen blivit väldigt tydligt när vi räknar ihop betyg och läser produktrecensioner. En användare delar ut högsta betyg och skriver ”Grym såg att jobba med!”. En annan skriver ”Stabil och bra såg. Fantastisk att använda tillsammans med skensystemet!” och ytterligare en användare skriver: ”Perfekt för sågyta. Säker och pålitlig”

2. Makita SP6000J

Populär sänksåg med varvtalsinställning och bra prestanda.

Fördelar:

+ 5200 varv per minut
+ 165 mm klinga
+ Medföljande väska

Så tycker våra kunder

Att så många kunder ger Makita SP6000J högsta betyg talar för dess höga kvalitet, och de recensioner som skrivits talar samma språk. ”Bästa handverktyget jag jobbat med, superfina snitt”, ”Bra verktyg med mycket fina och precisa snitt. Effektiv dammutsugning” och ”Helt underbar såg. Den bästa jag jobbat med”, är några av kommentarerna.

Så tycker våra kunder

Makita DSP600ZJ är en storfavorit i det batteridrivna segmentet, och de allra flesta som köpt den är väldigt nöjda. ”Makita sviker inte. Värd pengarna” och ”Fantastisk såg, skulle ha köpt den för många år sedan, en fröjd att jobba med”, är några av kommentarerna.

5. Milwaukee M18 FPS55-0P

”Nätdriven prestanda med batteridriven maskin” är slagordet när Milwaukee marknadsför sin sänksåg Milwaukee M18 FPS55-0P – detta trots att den använder ett vanligt 18-voltsbatteri. 165-millimetersklingan ger ett sågdjup på 55 millimeter med styrskena. Milwaukee M18 FPS55-0P är med andra ord ett utmärkt val för dig som söker kraft och precision i ett portabelt format.

+ Levereras i XL-Packout-box

+ 5600 varv per minut

+ 55 mm sågdjup

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!