Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Har du upptäckt små muslortar på vinden eller en myllrande stig av myror över köksgolvet? Skadedjur i hemmet är aldrig kul, men det finns enkla och effektiva sätt att göra sig av med dem. Nedan följer några bra tips för att bli av med silverfiskar, möss, sniglar och andra skadedjur.

Marknaden erbjuder mängder av olika bekämpningsmedel, fällor och avskräckande produkter som du kan använda för att få bort alltifrån myror och möss till fåglar och silverfiskar. För att de ska verka på rätt sätt är det dock viktigt att vara säker på vilka skadedjur du har att göra med. Känner du dig därför osäker på om det var en mjölbagge eller silverfisk du såg i skafferiet kommer här en kort förklaring av några av de vanligaste skadedjuren.

Olika skadedjur och hur du undviker dem

Det finns ett gäng olika djur du inte vill ha i hemmet. Här går vi igenom varför du inte vill att de flyttar in, samt hur du undviker dem.

Silverfiskar

Silverfiskar trivs bra i badrum och andra delar av hemmet som kan vara varma och fuktiga. Även om de ofta återfinns vid avloppen där de äter hår- och hudavfall är det inte där de kommer ifrån, utan silverfiskar följer med in i hemmet tillsammans med mat och andra varor som du köper.

I och med att silverfiskarna gillar när det ät varmt och fuktigt är det bästa sättet att bli av med dem att hålla rummet ordentligt torrt. Se till att regelbundet rengöra avloppen från hår- och hudavfall för att minska deras födotillgång och undvik också att låta tidningar, böcker, kläder eller liknande liggandes på golvet under en längre tid eftersom de gärna gömmer sig därr. Det finns också speciella insektsfällor med klister som kan vara bra att placera ut.

Myror

När våren och sommaren kommer och myrorna inte hittar tillräckligt med mat och vatten i naturen kan det räcka med en liten saftfläck eller kvarglömd godisbit på bordet för att locka till sig en hel hord av myror. De är nämligen smarta små rackare, för så fort en myra har hittat något gott lägger den ut ett doftspår för att visa vägen för de andra.

För att göra dig av med myrorna är det bästa tipset att eliminera boet. Försök därför att lokalisera var myrorna kommer ifrån och placera sedan ut så kallade myrdosor längs med deras naturliga passager. Betet lockar till sig myrorna som sedan för med det tillbaka till boet där drottningen påverkas och förhoppningsvis får invasionen att försvinna. Se även till att inte låta mat eller dryck stå framme för att förebygga problemet i framtiden.

Möss och råttor

Ett annat djur som kan skapa problem i hemmet är husmusen. De gnager gärna sönder alltifrån möbler till elledningar och julkulor och kan till och med göra hål i väggarna och isoleringen.

Ett enkelt och smidigt sätt att göra sig av med mössen är att ställa ut klassiska musfällor och samtidigt se till att täppa till eventuella öppningar i fasaden. Försök även att hålla buskar och växter en bit från husväggen där mössen annars kan gömma sig och gnaga på fasaden ifred.

Du kan även beställa så kallade avskräckare. De verkar effektivt med hjälp av ett högfrekvent ljud för att hålla borta alltifrån möss och råttor till mygg och spindlar och placeras smidigt i eluttaget.

Läs också: Så väljer du rätt elektronisk musfälla från Victor

Sniglar

Du kan även drabbas av skadedjur ute i trädgården som kan äta upp och förstöra dina växter. Mördarsniglarna är till exempel ett stort problem i mångas trädgårdar och det gäller att ta itu med dem på en gång då en enda snigel kan lägga upp till hela 400 ägg.

Läs även: Så sköter du gräsmattan – få grönare gräs på din sida

Det bästa sättet att bli av med mördarsniglar är att försöka hitta äggen i god tid innan de börjar kläckas runt juli. Dessa brukar ligga under krukor eller löst bråte i trädgården och ser ut som små vita bollar. Samla upp äggen och lägg dem i en burk där du sedan häller på kokande vatten för att förstöra dem. Andra sätt att bli av med sniglar är att klippa dem med en sax eller använda beprövade bekämpningsmedel.

Fåglar

Även om de flesta fåglar inte innebär några problem och egentligen inte räknas som ett skadedjur så finns det vissa sorter som är mer störande än andra. De kan smutsa ner, sprida sjukdomar eller försöka attackera förbipasserande för att vakta sina ungar.

Marknaden erbjuder många produkter som kan skrämma bort fåglarna på ett säkert sätt utan att skada dem. Testa till exempel att sätta upp attrapper av rovfåglar eller ormar för att hålla fåglar borta från bryggan, altanen eller båten eller sätt upp en fågelskrämma nära trädgårdslandet för att få ha dina grödor ifred.

NeudorffSnigel Effekt
Snigelbekämpning
ferramol, 5 kg
Naturligt bekämpningsmedel mot alla sorters sniglar. Medlet strös ut i rabatter där sniglarna äter växter.
859 kr
Neudorff Snigel Effekt Snigelbekämpning ferramol, 5 kg
SilverlineKV300
Avskräckare
mot katt och vilt
Avskräckare med en täckyta på upp till 300 m². Ljudfrekvensen är justerbar och ställs in efter vilket djur som ska avskräckas
768 kr
Silverline KV300 Avskräckare mot katt och vilt
SilverlineGuard Owl
Fågelskrämma
Fågelskrämma med 2eyeTec avskräckande ögon, och ett huvud som rör sig i vinden. Guard Owl skrämmer effektivt bort störande fåglar
228 kr
Silverline Guard Owl Fågelskrämma
Silverline22491
Silverfiskfälla
2-pack
Silverline Silverfisksfälla är en praktisk och effektiv limfälla med lockmedel för monitorering och indikation av silverfisk. Enkel att använda och helt utan gifter.
40 kr
Silverline 22491 Silverfiskfälla 2-pack
SilverlineBlackbird
Fågelskrämma
svart
Fågelskrämma i form av en drake. Blackbird avskräcker fåglar med sina 4eyeTec reflekterande ögon och en utformning och färger som ger maximal kontrast och effekt när den rör sig i vinden.
489 kr
Silverline Blackbird Fågelskrämma svart
SilverlineS30
Avskräckare
mot spindlar
Elektronisk avskräckare som håller spindlar borta. S30 täcker en öppen yta upp till ca 30 m² och sänder ut ett ultrafrekvent ljud som påverkar spindlar och andra krypande insekter.
299 kr
Silverline S30 Avskräckare mot spindlar
Eurom4000550405
Insektsdödare
upp till 90 m²
En elektrisk insektsdödare som täcker en yta upp till 90 m². Det ultravioletta ljuset attraherar små flugor, myggor och andra insekter. På vägen mot lampan flyger insekterna mot ett elektriskt laddat galler vilket snabbt dödar dem, hygieniskt och smärtfritt.
359 kr
Eurom 4000550405 Insektsdödare upp till 90 m²
VictorMulti-Kill
Musfälla
elektrisk
Victor Multi-Kill är en musfälla som kan döda upp till 150 möss per uppsättning batterier, och kan förvara upp till tio döda möss per gång. Fällan är väldigt lätt att använda, bara beta, ställ ut och sätt på.
1 770 kr
Victor Multi-Kill Musfälla elektrisk
Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!