Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Green Protect Bladlöss & ohyror

Många av oss lägger ner otaliga timmar på att odla fram de ståtligaste blommorna och de saftigaste grönsakerna att duka på middagsbordet. Både blomlådorna på balkongen och villaträdgården kan bli en oas med kontinuerlig skötsel och omtanke. Då är det sista man vill att vända på ett blad och upptäcka ett kluster av bladlöss eller någon annan ovälkommen skadeinsekt.
Bladlössen suger i sig näring från skott och unga blad så att de missbildas och dör. Andra skadeinsekter tuggar i sig frukter och gräver ner sig i grönsaker och blir en otrevlig överraskning när man tar en tugga. Skadeinsekternas negativa effekter är främst estetiska men somliga bär med sig sjukdomar från växt till växt vilket kan leda till att de ruttnar.

Nedan finner du ett sortiment med insektsfällor från bland annat Silvalure, Silverline och Green Protect som fångar insekterna innan de orsakar stor skada. Längre ner finner du fler knep för att bekämpa särskilt envisa skadeinsekter.
Läs mer
  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
5 produkter
  • 1

Bladlusen – ett av de vanligaste skadedjuren


Bladlöss är ett av de mest förekommande djuren som gärna festar på unga och söta växter. Men var kommer bladlöss ifrån och hur ser de ut? Beroende på vilken sort och i vilket stadie de är kan de vara svarta, gröna, röda eller ljusa. De samlas i stora kluster och är därför ofta lätta att hitta. Honorna förökar sig i början av säsongen asexuellt och kan föda hundratals ungar som sprider sig snabbt. Lössen hinner med flera generationer under en sommar och när maten tryter föds varianter med vingar som sprider sig till andra områden.

Hur hittar man då bladlöss? Som sagt samlas de vanligtvis i stora grupper på blad. Detta gör att bladet krullas ihop vilket kan vara en ledtråd att insekterna gömmer sig där. Bladlöss ömsar även skinn och lämnar då kvar sitt gamla vita skinn som spår. Ett ytterligare tecken kan vara om du finner ovanligt många myror i ett visst område. Myror gottar sig gärna i bladlössens söta exkrement som de lämnar efter sig när de sugit ut all näring från växterna. Myror kan ses som bladlössens "livvakter" som i utbyte mot deras biprodukter erbjuder skydd från andra fiender.

Hur bekämpar man skadeinsekter?


1. Använd händerna
De små rackarna må vara envisa men de är turligt nog väldigt små. Om du identifierar dem tidigt är det mest okonstlade sättet att bli av med dem att helt enkelt att klämma ihjäl med fingrarna. Det kan dock bli ganska kletigt efter man gått genom några stjälkar. Tycker du att det är äckligt att klämma insekterna så kan du vira vanlig tejp eller silvertejp runt fingrarna och försiktigt dra över stjälkarna och bladen för att fånga upp dem. Det går även bra att använda en vanlig klädroller. Detta är förstås en tidskrävande metod som lönar sig bäst på enstaka växter inomhus eller i växthuset.

2. Spruta med vatten
Ibland är den bästa metoden även den mest rättframma – spruta bort insekterna med vatten. En hård stråle med trädgårdsslangen eller vattensprutan gör susen. Se till att spola med omtanke för att inte skada växterna eller slösa med vatten. Denna metod funkar dock endast om det finns gott om så kallade "nyttodjur" nedanför som äter upp de bortspolade insekterna, annars kryper de upp igen.

3. Hemmagjort bekämpningsmedel
Man ska vara aktsam när man använder sig av bekämpningsmedel eftersom vissa kemikalier gör mer skada än nytta. Det finns flera recept för ofarliga bekämpningsmedel som du kan spraya direkt på bladlöss och andra insekter för att bli av med dem. Nedan är ett simpelt husmorsrecept:

1 dl såpa
5 l vatten

För tuffa insektsinvasioner föreslår somliga att blanda i lite T-sprit också men det kan skada växterna som bieffekt. Spraya med en blomspruta eller en mindre växtskyddsspruta.

4. Tejp
Ett bra knep för att hindra de små liven från att krypa upp i fruktträden är att vira stammen med klistrig tejp. Dra silvertejp några varv runt stammen med den limmade sidan utåt så fastnar plommonvecklare och andra kryp innan de når upp till godbitarna och gör skada.

5. Nyttodjur
Nyttodjur är skadeinsekternas naturliga fiender som äter dem som basföda. Det inkluderar bland annat nyckelpigor, tvestjärtar och blomflugor. Just flygande insekter är särskilt välkomna eftersom de även pollinerar växterna och gynnar din trädgårds välmående och mångfald. Att introducera och gynna nyttodjur är det mest naturliga sättet att bekämpa skadeinsekterna eftersom man låter naturen har sin gång. Viktigt att tänka på dock är att om man använder sig av andra metoder samtidigt som exempelvis bekämpningsmedel så påverkar det även dem.
Även fåglar som äter skadeinsekterna räknas som nyttodjur. De gillar också varierade trädgårdar med olika blomningssäsong och fågelbad och fågelholkar.