Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Givare

Nedan presenteras vårt sortiment av givare till olika typer av fuktmätare. Fuktmätare mäter fukt och/eller luftfuktighet och temperatur. Givarna är tillbehör till fuktmätarna och har olika funktioner beroende på vilken typ av mätare de passar till. Fuktgivarna ansluts till mätarna genom kabel eller Bluetooth. Givarna kan ofta användas för att komma åt utrymmen där själva mätinstrumenten inte når fram.

Fuktmätare och givare används eftersom många processer, föremål och byggnader behöver hållas torra för att fungera. För hög luftfuktighet kan leda till korrosion och problem med mögel. Fuktgivare är perfekta om du ska måla den nybyggda verandan och behöver kontrollera fuktigheten i träet efter ett ihållande sommarregn. Är plankorna för fuktiga kanske inte färgen fastnar. Fuktgivaran kommer också väl till pass om du behöver se över att ditt garage inte är så fuktigt att fuktskador kan uppstå.
  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
22 produkter
  • 1
Fuktmätare mäter fukt och/eller luftfuktighet och temperatur. Givarna är tillbehör till fuktmätarna och har olika funktioner beroende på vilken typ av mätare de passar till. Fuktgivarna ansluts till mätarna genom kabel eller Bluetooth. Givarna kan ofta användas för att komma åt utrymmen där själva mätinstrumenten inte når fram. Fuktmätare och givare används eftersom många processer, föremål och byggnader behöver hållas torra för att fungera. För hög luftfuktighet kan leda till korrosion och problem med mögel. Fuktgivare är perfekta om du ska måla den nybyggda verandan och behöver kontrollera fuktigheten i träet efter ett ihållande sommarregn. Är plankorna för fuktiga kanske inte färgen fastnar. Fuktgivaran kommer också väl till pass om du behöver se över att ditt garage inte är så fuktigt att fuktskador kan uppstå.

Så fungerar fuktgivare

Givarna reagerar på fukt/luftfuktighet/temperatur och signaler omvandlas av instrumentet till information om exempelvis temperatur, relativ/absolut fuktighet, daggutfällning med mera. Man kan mäta fukt på flera sätt, varav de vanligaste metoderna är fuktkvot och relativ fuktighet.

Fuktkvot

För att mäta fuktkvot beräknar man vikten av en särskild mängd vatten i en volym i ett material, jämfört med vikten i samma material fast när det är torrt. Trä eller någon annan homogen materia används ofta vid fuktkvotsmätning. Kvoten brukar anges i %.

Relativ fuktighet (RF)

För att mäta luftfuktighet med relativ fuktighet (RF) mäts fukten i materialets luftporsystem. Relativ fuktighet är ett mått på hur mycket fukt luften innehåller i förhållande till hur mycket fukt luften kan inneha maximalt, utan att kondensera. Relativ fuktighet kan uppfattas som svårt att förstå, men egentligen är det bara ett mått på hur mycket fukt det finns i luften i relation till lufttemperaturen.