Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Vilka är fördelarna med att använda batteridrivna verktyg? Hur väljer man batteriplattform? Hur sköter man om sitt batteri på bästa sätt? Vi tog ett snack med Gustav Olsson, nordisk produktchef på Milwaukee.

Batteridrivna verktyg har verkligen slagit igenom stort de senaste åren. Vilka är fördelarna med att välja batteridrivet?

- I grunden handlar det om bekvämlighet och att det är smidigt att slippa ha en förlängningssladd med sig när man springer runt på en arbetsplats. Men i takt med att det har blivit vanligare har man kommit i underfund med att det finns andra fördelar också. Ibland finns det till exempel inte ström, och om det finns ström är det inte säkert att det finns så mycket ström som man behöver. Om man jobbar hos privatpersoner finns det oftast bara en 10 ampere-säkring och då fungerar inte de kraftfullaste maskinerna. Då kan batteri vara lösningen.

- Sedan har du arbetsmiljöaspekten. Det finns alltid en snubbelrisk kopplad till förlängningskablar Därför har stora byggfirmor krav på att förlängningskablar ska sättas fast på olika sätt. På verkstadssidan har man sett en ytterligare fördel och det är att maskinerna inte blir kalla vid utdragen användning på samma sätt som tryckluftsdrivna verktyg.

Vilka möjligheter innebär det för er som tillverkare?

- För oss innebär det helt andra möjligheter att kontrollera vad verktygen gör. När vi har allting i samma enhet kan vi använda teknik och elektronik för att styra maskinerna och få dem att göra precis det vi vill att de ska göra.

Med ett större utbud är det också svårare att välja vilken batteriplattform man ska investera i. Vad är viktigast att tänka på när man väljer batteridrivna verktyg och batterier?

- När du köper batteridrivna verktyg blir du mer låst till en tillverkare än när du köpte nätdrivna verktyg. Därför behöver du titta på vad du har för behov utöver de vanligaste maskinerna som alla tillverkare har. Om du behöver någonting som inte finns med batteridrift idag kan det vara värt att satsa på en tillverkare som släpper mycket nytt och har mycket på gång. Prestanda är en annan sak. Lever tillverkarens batteriplattform upp till den prestanda du behöver?

- Olika tillverkare har också olika batteristrategier. Kommer du kunna fylla på din maskinpark utan att behöva köpa nya batterier? Kan du använda samma batterier till alla dina maskiner eller behöver du ändå använda dubbla batterisystem? Kan du ladda 12-voltsbatteri och 18-voltsbatterier i samma laddare?

Batteriladdaren Milwaukee M12-18SCUK--App_1
Kommer du att behöva ladda 12V-batterier och 18V-batterier i samma laddare? Det är en av frågorna du behöver ställa dig innan du väljer batteriplattform.

- Om du bor långt norrut där vintrarna är stränga kan du även titta på hur låga temperaturer batterierna fixar. Våra batterier klarar mellan 20-28 minusgrader i kärntemperatur beroende på modell. I praktiken innebär det att om du är villig att gå ut och arbeta så är batterierna också det.

Porträtt av Gustav Olsson på Milwauklee

När är det bästa valet sladdmaskiner?

- I 95 procent av fallen är batteri det bästa alternativet. Undantaget är maskiner som går tungt och länge. Det finns många exempel på batterimaskiner som orkar gå tungt, men om de ska göra det länge drar de så mycket batteri att det blir osmidigt. Om du ska ha en diamantslip för betonggolv kan det vara värt att satsa på en nätdriven, likaså om du ska ha en dammsugare som suger betongdamm. Batteridrivna vinkelslipar fungerar bra, men om du arbetar med industrimässig produktion är det alltid bra att ha en nätdriven vinkelslip också. Samma sak om du ska använda en bordssåg som sågverk. 

Vi får många frågor om hur man sköter om sina batterier och hur man maximerar batteritiden. Har du några tips?

- Litiumjonbatterier är tacksamma för att de är relativt underhållsfria. Det enda du behöver ta hänsyn till är att du ska följa tillverkarens rekommendationer kring laddstatus om du ska lagra dem en länge tid utan att använda dem. Generellt kan man säga att du aldrig ska lägga undan ett batteri urladdat. Om de är smutsiga är det alltid en bra idé att torka av och blåsa av dem. Om du har många batterier kan det vara en bra idé att rotera dem.

Vad är det senaste inom batterier hos Milwaukee?

- Om man tittar på våra vanliga plattformar M12 och M18 har vi framför allt satsat på att fylla igen luckor i programmet och komma med innovationer på maskinsidan. De stora innovationerna ligger på vår stora plattform MX där vi går ett steg längre och tittar på hur man kan ersätta bensindrivna produkter och nätdrivna maskiner som går på trefas. Effekten det systemet kan producera över längre tid är helt revolutionerande. Idag har vi fem maskiner och innan nästa år är slut kommer vi ha tio.  Vi kommer också att lansera en stor powerbank som ger ut 230-voltsström. När man ska hitta argument för att ersätta bensindrivna produkter med batteriprodukter är det en aldrig sinande källa. Det är allt från miljö och klimat till underhåll, ekonomi, arbetsmiljö.

MilwaukeeM12 BDD-152C
Skruvdragare
med batteri och laddare
Borrskruvdragare på 12V med momentläge i 21 steg och 2 hastigheter. Vridmoment på 30Nm och upp till 1500 varv/min.
2 186 kr
Milwaukee M12 BDD-152C Skruvdragare med batteri och laddare
BoschGSR 12V-15 FC
Skruvdragare
med batteri och laddare
Flexibel borrskruvdragare på 12V med 30Nm och upp till 1300 varv per minut. Inklusive bithållaradapter, offset vinkeladapter och vinkeladapter.
3 738 kr
Bosch GSR 12V-15 FC Skruvdragare med batteri och laddare
MakitaDJV181
Sticksåg
utan batteri och laddare
Sticksåg på 18V med kolborstfri motor. Vibrationsdämpad med ställbar pendelrörelse. LED-belysning för att ge god sikt på arbetsstycket.
3 640 kr
Makita DJV181 Sticksåg utan batteri och laddare
MilwaukeeM18 BMT-0
Multiverktyg
utan batteri och laddare
Multiverktyget på 18V är det bästa valet när du ska slipa eller skära med hög precision. Utrustad med variabel hastighet i 12 steg mellan 12000-18000 oscillationer/min. Klarar enkelt olika material som t.ex. metall, plast, trä, gips och PVC.
2 429 kr
Milwaukee M18 BMT-0 Multiverktyg utan batteri och laddare
MakitaDTM51Z
Multiverktyg
utan batteri och laddare
Multiverktyg på 18V med snabbfäste. Multiverktyget är det bästa valet när du ska slipa eller skära med hög precision. Utrustad med mjukstart och varvtalsinställning.
2 161 kr
Makita DTM51Z Multiverktyg utan batteri och laddare
MakitaDHS680RTJ
Cirkelsåg
med batteri och laddare
Cirkelsåg på 18V med 165mm klinga och kolborstfri motor. Utrustad med LED-lampor och sågbord i magnesium.
7 400 kr
Makita DHS680RTJ Cirkelsåg med batteri och laddare
MilwaukeeM 18 FBJS-0X
Sticksåg
utan batteri och laddare
18V sticksåg utan kolborst som med 5-stegs pendelverk har en hög sågprestanda. Med ett slagtal på 3500/min som levererar fina snitt med minimerad flisning och vibration.
3 251 kr
Milwaukee M 18 FBJS-0X Sticksåg utan batteri och laddare
Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!