Nej, det handlar inte om miljön i det här fallet (om man då inte inkluderar arbetsmiljön), utan mer om hur man gör arbetsdagen enklare vid användning av korslaser.  Människans ögon uppfattar nämligen den gröna färgen bättre än den röda. Faktiskt, upp till 4 gånger bättre.

Laserverktyg har i alla år kommit med den karaktäristiska röda färgen på linjerna, men är nu på gång att göra ett grönt skifte. Mer och mer leverantörer har nu börjat presentera laserinstrument med gröna linjer och grunden för detta är både enkel och genial.

Människans ögon uppfattar nämligen den gröna färgen bättre än den röda. Faktiskt, upp till 4 gånger bättre. Det gör att linjerna från den gröna färgen kan uppfattas mycket tydligare än den röda, även i väldigt starkt ljus. Problemet med otydliga röda linjer är välkänt bland de som ofta använder dessa utomhus eller vid montering av fönster. Vid dessa situationer måste man oftast använda extra utrustning i form av röda glasögon eller försöka att skapa skugga där linjen träffar. 

Helt ny teknik 

Först och främst så är det korslaserena som har fått den gröna färgen på lasern, men det är bara en fråga om tid innan de resterande laserinstrumenten lanseras med samma egenskap. Men man kan även fundera på; varför har inte detta kommit förr? Detta är för att tidigare så har man, om man skulle skapa en grön laser, behöva göra en konverteringsprocess. Vilket betyder en teknik som innebär att man tog den röda lasern och konverterade den om till grön. Processen krävde otroligt mycket ström, själva verktyget blev mycket större pga. Extra mekanik, men det gjorde även själva laserlinjen mycket otydligare. Så istället för att vara en fördel, blev den mycket mer opraktisk.  

Idag har man lyckats med att skapa rena gröna laserdioder, som gör processen mycket mer effektiv. Både när det kommer till strömförbrukning samt storleken på produkterna. Linjerna blir även extra klara och tydligare. Man kan även, precis som med de röda laserna, använda en extra mottagare om man så önskar, vilket ofta är önskvärt om anstånden är längre.  

Välj efter ditt behov 

Korslaser med gröna linjer får du enkelt tag i med många olika egenskaper beroende av vad ditt behov är. Vissa skapar endast ett kors, medans andra har 360 graders linjer. Har du batteriverktyg från innan så kan vissa batterier även fungera i din nya korslaseren. Detta gör att du både sparar pengar samt kan ladda batteriet istället för att köpa nya.  

Är du osäker på vilken du ska välja? Kontakta gärna Proffsmagasinets duktiga kundservice, så hjälper vi dig att snabbt hitta lasern som passar dina behov!